In principiu, vrem sa scapam de gazele la stomac atunci cand ne fac sa ne simtim stanjeniti sau inconfortabil cu starea noastra in acel moment. Ele sunt responsabile de mai multe simptome precum: ragaitul, flatulenta, balonarea… indiferent de ce se intampla, este important sa afli de unde provin si cum se manifesta pentru a trata gazele la stomac.
In prima faza, daca vrei sa scapi de ele, trebuie sa previi situatia din start, consumand mai putine alimente care provoaca gazele la stomac, precum merele si perele, legumele precum varza de orice fel, ceapa, lactatele si inghetata. Ele contin fibre, zaharuri si amidon care se digera greu sau se absorb greu, ducand la gaze intestinale.
Si produsele care contin sorbitol – zahar – precum sucurile carbogazoase si cele de fructe provoaca gaze in exces. Consuma-le in proportii mici.
Cam orice combinatie de alimente provoaca gaze, cum ar fi fructele cu proteine ori proteine cu fainoase.
Bea apa sau lichide inainte de masa, pentru a contracara acidul gastric, cam cu 30 minute inainte de mese. De asemenea, mananca si bea incet, pentru ca atunci cand te grabesti, inghiti mult aer. Enzimele digestive sunt recomandate mai ales ca alimentatia din ziua de azi nu mai permite organismului sa descompuna mancarea de unul singur. Carbunele medicinal este cel mai indicat.
Daca gazele sunt o situatie persistenta sau mai rau, severa, care te face sa te simti foarte rau, consulta doctorul in acest sens, pentru ca poate fi vorba de o afectiune digestiva precum: intoleranta la lactoza, sindromul colonului iritabil, cancerul de colon sau tulburari gastrointestinale precum ulcerul, refluxul gastroefagian, gastropareza etc.
Revenind la solutiile naturale, avem mai multe la indemana. Printre cele mai cunoscute remedii naturale pentru gaze la stomac sunt ghimbirul, menta si scortisoara, care pe langa faptul ca dau aroma mancarii, trateaza balonarea si flatulenta. Tot cu efect calmant in acest sens sunt si mararul, musetelul, busuiocul, oregano, patrunjel.
Mai ales probioticele sunt recomandate pentru ca ele sunt o masura de precautie foarte importanta. Sunt microorganisme benefice florei intestinale care se pot lua ca suplimente, dar si in iaurturi, kefir, muraturi – orice este fermentat si sanatos.