De obicei, luam necesarul de potasiu zilnic din alimentatie – ceea ce e foarte bine. Este un mineral necesar pentru ca mentine sanatatea inimii si regleaza echilibrul de fluide din organism. Precum sodiul, magneziul si alte minerale, potasiul este un electrolit care mentine compozitia chimica a sangelui in ordine pentru ca functiile organismului sa fie optime. In plus, potasiul ajuta corpul sa foloseasca proteinele pentru a forma si ajuta muschii si oasele in special.
Cine trebuie sa regleze nivelul de potasiu?
In primul rand, persoanele cu boli renale trebuie sa fie atente la aportul de potasiu, pentru ca acestea risca sa aiba prea mult in organism. Ei tind sa retina acest mineral pentru ca rinichii nu “scapa” asa cum trebuie de excesul de potasiu. Un nivel dereglat de potasiu poate duce la batai neregulate ale inimii, de aceea trebuie urmarit de doctor.
Persoanele cu hipertensiune sunt la risc de-a avea un nivel de potasiu scazul, pentru c medicamentele antihipertensive reduc cantitatea de potasiu din organism. De aici simptomele de voma, diaree si tulburari alimentare. Laxativele si diureticele scad si ele nivelul de mineral, ceea ce poate provoca oboseala, crampe musculare, constipatie. De asemenea, inima are de suferit.
Ce alimente contin potasiu?
Toata lumea spune ca bananele sunt bogate in potasiu, dar exista altele si mai si. Printre acestea, se numara caisele uscate, pepenele galben, sfecla rosie, smochinele si sucul de portocale. Daca ai obiceiul sa consumi si cartofi cu coaja, soia, lactate si carnuri, aportul de potasiu este cat de cat asigurat.
Dovleacul ofera, la o portie de maximum 200 grame, 896 mg de potasiu
Un cartof dulce mediu cu coaja ofera 700 mg
Un cartof normal, copt cu tot cu coaja, ofera 600 mg
Fasolea alba ofera 595 mg de potasiu / portie
Iaurtul fara grasimi ofera 580 mg.