Tofu este un produs din soia cu aspect de branza telemea, foarte bogat in proteine si nu numai. In general, produsele din soia sunt asociate cu risc scazut de cancer in mai multe tari, insa in forma de miso si tofu, soia este mult mai beneficia pentru a te proteja de diferite tipuri de cancer, in special cel de stomac, conform a 28 de studii publicate in China.
Tofu fermentat este, insa, baza. Cu un rol puternic antioxidant in forma fermentata, tofu ofera protectie in fata radicalilor liberi, dar si beneficii esentiale sanatatii noastre. De exemplu, tofu fermentat timp de 9 zile are capacitate dubla de protectie antioxidanta fata de cel fermentat doar 3 zile. Tofu fermentat este mai bun decat tofu coagulat, asadar.
113 grame de tofu contin:
- 77% calciu
- 67% mangan
- 48% cupru
- 36% seleniu
- 36% proteine
- 30% fosfor
- 28% grasimi omega-3
- 17% fier
- 16% magneziu
- 16% zinc
- 15% vitamina B1
In America, cea mai mare parte din soia consumata provine dintr-o forma procesata intens de soia. Mai ales ca trece prin atatea transformari dintr-un aliment complet intr-un izolat proteic folosit pentru a hrani masele in loc de a pastra nutrientii. Din fericire, tofu se produce printr-un proces mult mai slab de procesare, fiind mai apropiat de ideea de aliment complet decat altele. Fermentarea creste posibilitate de digerare a soiei, sustine absorbtia fitonutrientilor si a peptidelor bioactive.
Tofu contine: flavonoizi si isoflavonpoizi, acizi fenolici, fitoalexine, fitosteroli, proteine si peptide si saponine.
Printre beneficiile consumului de tofu se numara:
- Produsele de soia fermentata dispun de proteine esentiale care se transforma in peptide antioxidante, antiinflamatorii si hipotensive, ajutand in cazul bolilor de inima si afectiunilor cardiovasculare.
- Prevenirea diabetului de tip 2 si scaderea rezistentei la insulina
- Prevenirea obezitatii
- Rol anti-cancer – desi sunt necesare mai multe studii in acest sens, data fiind controversa legata de produsele din soia – in exces, devin periculoase.