Zaharul adaugat din alimentatie este cel mai rau ingredient al timpurilor noastre. Asta pentru ca ne da peste cap metabolismul si contribuie la cele mai multe afectiuni.
Zaharul nu contine nutrienti si dauneaza danturii
Zaharurile precum sucroza sau fructoza din siropul de porumb contin o gramada de calorii si NICI UN nutrient. De aceea caloriile lui se numesc calorii goale. Nu are proteine, grasimi esentiale, vitamine sau minerale, este doar zahar. Problema majora apare cand mananci pana la 10-20 calorii din zaharuri si devii vulnerabil la deficiente nutritionale.
Este rau pentru dinti pentru ca permite bacteriilor daunatoare sa se formeze in gura, hranindu-le.
Zaharurile afecteaza hormonii si creierul si astfel are efecte unice de a inlesni formarea grasimilor
Alimentele au efecte diverse asupra hormonilor si creierului. Fructoza nu are acelasi efect asupra satietatii ca si glucoza, iar oamenii care consuma prea multa fructoza se simt infometati pentru ca aceasta nu scade hormonul foamei la fel ca glucoza, si pentru ca toate caloriile din zahar nu mai sunt satioase cu timpul, creste si consumul caloric, promovand obezitatea.
Zaharurile sunt bogate in fructoza, prin urmare iti ataca ficatul
Inainte sa intre in sange din tractul digestiv, zaharul se imparte in glucoza si fructoza.
Glucoza se gaseste in orice celula vie de pe pamant si corpul nostru o produce. Fructoza e diferita – nu o produce organismul in cantitati mari si nici nu este nevoie de ea. Problema e ca ficatul metabolizeaza fructoza, iar in cantitati mici nu e o problema, caci se transforma in glicogen. Dar in cantitati mari, ficatul acumuleaza prea mult glicogen si se suprasolicita, iar acesta se transforma la randul sau in grasimi.
Cand consumam multe zaharuri, apare termenul de “ficat gras” si are repercusiuni si asupra altor organe. Mai ales la persoanele cu un stil de viata sedentar, care nu fac sport care sa le scada concentratia de fructoza din corp.
Fructoza din fructe, insa, nu poate sa se acumuleze in ficat. Prin urmare, fructele nu sunt o amenintare pentru sanatatea noastra.
Zaharurile pot crea rezistenta insulinica – aparitia diabetului si-a sindromului metabolic
Insulina este un hormon foarte important in organism, pentru ca permite glucozei sa intre in celulele din sange si sa le comunice ca pot incepe arderea glucozei in locul grasimilor. Prea multa glucoza in sange este toxica si poate duce la complicatii ale diabetului, precum orbirea. Cand insulina nu mai functioneaza cum trebuie, celulele devin rezistente la ea si apar disfunctiile metabolice, specifice dietei moderne. Rezistenta la insulina te predispune la obezitate, boli de inima si diabet de tip II.
Zaharurile pot sa provoace cancerul
Cancerul este una din cauzele mondiale ale decesurilor in lume si reprezinta multiplicarea necontrolata a celulelor. Insulina este, in acest caz, un hormon cheie care regleaza multiplicarea celulara. Asadar, daca se consuma multe zaharuri, se produce multa insulina si asta poate degenera in cancer, la fel ca si problemele de metabolism care provoaca inflamatiile celulare – o cauza a cancerului.