Si uleiurile sunt grasimi, in fond. Dar trebuie sa-ti schimbi conceptia despre ideea de grasimi, pentru ca au o serie de beneficii de neegalat pentru sanatate. Schimba uleiul! Ce e grasimea?
Este una dintre componentele de baza ale tesuturilor organismului. O persoana reprezinta, in medie intre 15-30% grasime, iar dintre toate tipurile de grasimi din dietele noastre, avem nevoie doar de doua, cu adevarat: Omega-3 si Omega-6. Si cu cat grasimile pe care le asimilezi sunt de calitate, cu atat vor avea un impact pozitiv mai mare, pentru ca fiecare dintre cele 100 de trilioane de celule din corp are nevoie de ele. Cum iti dai seama cand asimilezi prea putine grasimi bune?
- Ai pielea uscata, care se cojeste, cu mancarimi - Unghii casante, sensibile si moi - Ceara solida in urechi - Mici iritatii pe brate - Incheieturi dureroase, umflate
Si pentru a trata astfel de probleme, ai nevoie de anumite uleiuri care sa te insanatoseasca din interior spre exterior si care sa te protejeze de cancer sau boli de inima. Trebuie sa eviti: - Uleiuri din porumb - Uleiuri din soia - Ulei de floarea-soarelui
Orienteaza-te spre grasimi de calitate precum acizii grasi Omega-3: - Pestele de apa rece - Ulei de canepa organic - Nuci - Nuci braziliene - Alge marine Cu cat consumi mai multe uleiuri esentiale Omega-3, cu atat corpul tau ramane ferit de inflamatii - cauzele bolilor cronice, in special ale celor cu impact asupra creierului si asupra inimii.
Ulei pentru creier
Fiind dependenti de grasimi bune, creierul este vulnerabil in special pentru ca este construit din 60% grasimi, dintre care cea mai mare parte este constituita din Omega-3 (acid docosahexanoic ADH). De acest acid are nevoie creierul nostru pentru a inlesni comunicarea intre celule si pentru a mentine in armonie functia cognitiva, starea de bucurie, abilitatea de invatare si de memorare. Deficienta de Omega-3 duce la depresie, anxietate, tulburari bipolare si schizofrenie, in schimb.
Ulei pentru inima
Inima beneficiaza direct de acizii grasi esentiali Omega-3 pentru ca ei scad nivelul de colesterol daunator si de trigliceride. In paralel, ridica nivelul de colesterol bun – de grasimi benefice – in sange. Astfel, uleiurile fluidizeaza sangele pentru a evita aparitia bolilor arteriale.
Ulei pentru glicemie si obezitate
Consumul de grasimi bune influenteaza si glicemia, prin faptul ca ele metabolizeaza insulina, care tine in limite zaharul din sange. Astfel, organismul stie cum sa-si manevreze depozitele de grasime. Obezitatea apare cand mananci grasimile gresite, nu grasimi propriu-zise.
Cum sa schimbi uleiurile rele cu cele bune?
- Mananca mai des peste salbatic, crescut in apa rece. 2 portii/saptamana de somon salbatic, sardine, hering sau halibut. - Cumpara oua imbogatite cu Omega-3. Sunt slabe in toxine si bogate in acizi grasi esentiali. Poti manca 8-9 oua pe saptamana. - Ia suplimente de ulei de peste pentru a preveni problemele, cu 500-1000 mg de Omega-3