Batranetea-i boala grea! Din pacate, zicala a ajuns sa fie adevarata in zilele noastre, caci problemele de sanatate cu care ne confruntam odata cu inaintarea in varsta se aglomereaza din ce in ce mai tare. Pai si ce ramane de facut? Combate batranetea cu dieta! Bineinteles, o dieta usoara si care iti va garanta longevitate!
Daca te intrebi care e cel mai eficient plan de a preveni, intarzia sau ameliora simptomele afectiunilor asociate cu varsta – incheieturi inflamate si dureroase, caderi de memorie, pierderea vederii – ei bine, cele mai bune diete se refera la fructe si legume proaspete, slabe in calorii si pline de substante nutritive, ne spun geriatrii. Expertii sunt de parere ca antioxidantii sunt cel mai adesea, responsabili de trecerea timpului.
Antioxidantii precum vitamina C si E, polifenoli si antocianine, lupta cu radicalii liberi care se aduna in organism. Corpul ii produce si ca urmare a poluarii din aer, a fumatului activ sau pasiv. Imbatranirea se datoreaza radicalilor liberi, ceea ce inseamna ca ai nevoie de antioxidanti pentru longevitate.
Nucile
Nucile sunt o sursa de proteine fara colesterol, ceea ce poate inlocui mesele grase. Cercetarile arata ca femeilor care consuma alimente bogate de vitamina E au riscul scazut de infarct. Cele mai bune alimente pentru antioxidanti si vitamina E sunt cerealele integrale, iaurtul, salatele cu nuci. Bucura-te si de untul de arahide, daca iti place.
Pestele
Carnea de peste contine acizi grasi omega-3 care reduc placa formata pe artere, scad nivelul de triglicerine si stabilizeaza tensiunea arteriala. Este demonstrat faptul ca Omega-3 iti prelungesc viata, pentru ca incetineste procesul de deteriorare a memoriei si a capacitatilor mentale, dar si imbatranirea celulelor. Somonul, sardinele si tonul sunt cei mai recomandati. Doua mese de peste pe saptamana sunt ceea ce-ti trebuie in dieta pentru longevitate.
Legume?
Da! Toate sunt bune pentru o viata mai lunga, pentru ca sunt bogate in carbohidrati complecsi si fibre, care echilibreaza nivelul de insulina si glucoza din sange. Adauga fasole in supe, salate si paste, pentru ca sunt foarte sanatoase si sunt un substitut excelent pentru tofu sau carne.
Lactate slabe in grasimi
Lactatele sunt o sursa extraordinara de calciu pentru oase si vitamina D, necesar absorbtiei acestuia in organism. Un nivel ridicat de vitamina D poate reduce chiar si cancerul de san, de colon si de prostata. Daca sunteti adeptii piureurilor de fructe sau legume, mai ales ca incepe sezonul mai cald, bucurati-va de piureurile din fructe de padure, cu lapte si gheata.
Toata lumea imbatraneste, desigur. Insa combinatia echilibrata de alimente anti-imbatranire si un nivel scazut de calorii este cea care ne ajuta sa ne bucuram de o viata lunga si sanatoasa.