revista

Dovleacul de toamna

Dovleacul de toamna

De mici copii, am crescut cu toamne pline de aroma de dovleac. Fie am gustat cu pofta placintele de sezon, fie am decorat gradinile cu figurine din acesti „bostani”, fiecare dintre noi stie ca dovleacul este o roada miraculoasa a toamnei, parfumata cu traditii si gust. Insa ce s-ar putea sa nu cunoastem intru totul este incarcatura bogata si valoroasa de sanatate pe care ne-o confera aceasta leguma portocalie de gradina.

CONTINUT EXTRAORDINAR DE  VITAMINE, ACIZI GRASI ESENTIALI SI ANTIOXIDANTI

Dovleacul de gradina, traditionalul bostan, cum ii spunem noi, contine vitamine si minerale atat in pulpa, cat si in seminte.

Continut ridicat de carotenoizi – culoarea portocalie intensa este data de aportul de carotenoizi care contracareaza radicalii liberi si impiedica imbatranirea prematura, bolile de inima si alte infectii. Bogatia de luteina si zeaxantina protejeaza vederea tot impotriva radicalilor liberi si previne astfel cataracta si degenerarea tesutului ocular.
Acizi grasi esentiali – semintele de dovleac sunt delicioase si reprezinta o gustare tentanta si sanatoasa. De ce? Pentru ca sunt bogate in acizi grasi esentiali care sunt recunoscuti pentru beneficiile lor. De la protectie fata de boli grave precum hipertensiune, artrita sau cancer, pana la ingrijirea pielii si imbunatatirea capacitatilor cerebrale.
Proteine – semintele sunt bogate si in proteine. 30 de grame de seminte contin 7 grame de proteine! Uleiul bogat in fitosteroli inlocuieste colesterolul rau din sange, ceea ce reprezinta un mare plus pentru cei supraponderali si cei bolnavi cu inima.
Vitamina A – toamna este sezonul dovleacului, de aceea, un consum regulat din aceasta leguma mentine o vedere clara si ridica remarcabil sistemul imunitar. Cu 7384 mg per  100g, dovleacul ofera 246% din doza zilnica recomandata de vitamina A. Un astfel de aport poate proteja si impotriva cancerului de plamani sau a cancerului oral.
Vitamina C – binecunoscuta vitamina C lupta impotriva radicalilor liberi, intareste imunitatea si ajuta la productia de colagen. Ceea ce reprezinta un mare avantaj in ziua de azi este ca ea poate preveni si anumite forme de cancer! Luati in considerare mai ales vitamina C organica, nu cea sintetizata.
Magneziu – si pulpa, si semintele sunt bogate in acest mineral important in functiile biologice si neurologice, fiind esential pentru oase si dinti.
Potasiu si zinc – bogatia acestor nutrienti previne aparitia bolilor cardiovasculare si a hipertensiunii; zincul este recomandat pentru sustinerea oaselor in cazul celor predispusi la osteoporoza, stimuleaza imunitatea si ajuta in cazul aparatului reproducator.
Fibrele – despre ele stim ca sunt bune pentru tulburarile gastrointestinale precum constipatia sau indigestia, dar si pentru reducerea colesterolului daunator din organism. Dovleacul nu contine calorii si regleaza nivelul de zahar din sange.
Mai mult: 100g de seminte de dovleac contin 559 calorii, 30g de proteine, 110% din doza zilnica recomandat de fier, 31% din doza zilnica recomandata de niacina, 71% din DZR de zinc si 17% din DZR de seleniu, fara pic de colesterol.

PENTRU CE ESTE RECOMANDAT DOVLEACUL?

Cancer de prostata – compusii protectori din semintele de dovleac se numesc fitosteroli. Acestia reduc riscul aparitiei cancerului prostatic, prin micsorarea glandei si stimularea secretiei de substante chimice care protejeaza impotriva transformarii nefericite a testosteronului in dihidrotestosteron care cauzeaza marirea glandei prostatice.
Efect antiinflamator – beta-carotenul prezent in semintele de dovleac si pulpa are efect antioxidant si antiinflamator, de aceea consumul regulat al acestei legume ajuta in remedierea artritei, ajuta articulatiile si amelioreaza inflamatia si durerea, fara efectele adverse ale medicamentelor antiinflamatorii.
Remediu pentru o piele terna si uscata – vitamina A, C si E lucreaza de minune impreuna cu zincul, pentru o piele radianta si sanatoasa. O mana de seminte pe zi previne aparitia ridurilor si mentine pielea hidratata si hranita.
Pietrele la rinichi – 5-10 grame de seminte de dovleac pe zi stimuleaza rinichii si previn formarea pietrelor la rinichi.
Depresia – in cazul in care nu stiati, pulpa de dovleac contine mult L-triptofan, un compus chimic ce aduce cu sine sentimentul de bunastare si fericire. Include dovleacul in alimentatia zilnica si vei avea o stare de spirit buna, departe de depresie.
Antiparazitar – dovleacul este binecunoscut ca tratament impotriva parazitilor. In multe culturi, inclusiv a noastra, dovleacul se utilizeaza impotriva parazitilor si a viermilor intestinali.
Diuretic -  bostanul romanesc curata toate toxintele din corp, lasand organismul curat si sanatos.

CUM POTI GATI DOVLEACUL?

Supa rustica – taie dovleacul in bucati mari si pune bucatile la fiert in 2 litri de apa, cel putin. Adauga legume proaspete precum fasole verde, cartofi, usturoi si morcovi. Asezonati dupa gust si coaceti la temperatura moderata pana se inmoaie legumele. Stropiti putin cu ulei de masline.
Piure de dovleac – fierbeti dovleacul precum ati fierbe cartofi si pasati-l cand este inmuiat. Stropiti cu ulei de masline, mustar sau wasabi japonez. Serviti dupa gust cu gratar sau peste.
Curry din dovleac – prajiti cateva cepe si condimente – sau folositi o pasta de curry din comert, adaugati supa de pui proaspata si adaugati spre ultimele 20 minute, cateva bucatele de dovleac. Serviti cu orez fiert sau cu cartofi copti.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Echinacea cu propolis si vitamina c f170 63cpr FARES
-8%
31 ,91 LEI
34,68
Biomicin a14 15cps FARES
-8%
28 ,46 LEI
30,93
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-8%
42 ,68 LEI
46,39
Imunitate cu 7 ciuperci f163 63cps FARES
-7%
40 ,64 LEI
43,70
Farebil d96 30cps FARES
-7%
35 ,94 LEI
38,65
Biomicin forte a15 15cps FARES
-10%
26 ,62 LEI
29,58
Antistres n140 60cps FARES
-7%
39 ,91 LEI
42,91
Imunitate forte f165 42cps FARES
-9%
35 ,56 LEI
39,08
Sirop plantusin fara zahar 250ml FARES
-9%
35 ,87 LEI
39,42
Osteo plant l98 30cps FARES
-8%
33 ,68 LEI
36,61
Complex silueta perfecta m99 28plicuri FARES
-7%
48 ,12 LEI
51,74
Distonoplant blister n152 30cps FARES
-7%
31 ,24 LEI
33,59
» Mai sunt inca 4354 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Copil mofturos? Ajuta-l sa iubeasca mancarea sanatoasa!

Pentru un părinte este groaznic atunci când copilul său…

Alimentatia atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata

Alimentatia este extrem de importanta atunci cand o femeie vrea…

Carnea in alimentatie si starea de constienta

Carnea, alimentația și starea de conștiență Dacă în țările…

Tratamentul naturist al alergiilor alimentare

Alergiile alimentare sunt destul de greu de controlat, dar cu…

Alimentatie pentru un creier sanatos

Acizii grași pentru un creier alert Când se vorbește despre…

Beneficiile consumului de microalge si alge marine

Algele verzi, roșii și brune: varec, kombu, wakame, hijiki,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Ai colesterolul marit? Scade colesterolul rau cu cateva metode

Cea mai buna cale prin care poti regla nivelul de colesterol…

Ce poti manca pentru a stimula metabolismul sa arda grasimile mai repede

Natura ne ofera unele produse minune cu efect termogenic –…

Top alimente periculoase pe care ar trebui sa le scoti de pe listele de cumparaturi

Stim, este enervant sa primesti reguli peste reguli: ce sa mananci,…