revista

Fumatul si sanatatea inimii

Fumatul si sanatatea inimii

Mulți oameni asociază fumul de țigară cu problemele de respirație și bolile pulmonare, însă știași că fumatul este o cauză majoră a bolilor de inimă pentru bărbați și femei deopotrivă? Un procent destul de mare a mortalității este cauzat de fumat, pentru ca fumul de țigară este principala cauză a bolii arterelor coronare.

Riscul de boli de inimă și de infarct al unei persoane crește rapid, odată cu numărul țigărilor fumate de acea persoană. Fumătorii continuă să-și mărească riscul de boli de inimă cu cât fumează mai mult și mai des. Cei care fumează un pachet de țigări pe zi au riscul dublat față de nefumători. Femeile care fumeză și iau și anticoncepționale dezvoltă un risc alarmant de infarct, atac de cord, boli ale vaselor de sânge.

Țigaretele nu afectează doar fumătorii.

Când fumați, oamenii din jurul tău sunt supuși riscului de a dezvolta probleme de inimă, mai ales copiii. Fumul de tutun din mediu – fumatul pasiv sau de mâna a doua – afectează oamenii care sunt adesea în jurul fumătorilor. Acest fumat pasiv poate provoca afecțiuni respiratorii, cancer, boli de inimă.

Nicotina prezentă în fumul de țigară provoacă boli de inimă prin faptul că: scade oxigenul care se duce spre inimă; crește presiunea sângelui, mărește îngroșarea sângelui și afectează celulele din jurul arterlor și a altor vase de sânge.

De ce să te lași de fumat? 

Există câteva sfaturi de dat pentru cei care doresc să se lase de fumat cât mai rapid pentru că: vă prelungiți viața, reduceți simțitor riscul de boli de inimă, ale vaselor de sânge, de cancer de plămâni, de cancer la gât, de ulcer, de bolile gingiilor și altele. Vă veți simți mai sănătos, nu veți mai tuși, nu veți mai avea dureri de gât. Veți arăta mai bine, nu veți mai face riduri și nici nu veți mai avea dinții pătați. Simțurile de gust și de miros se vor îmbunătăți, iar în plus, veți economisi bani.

Cum poți să te lași de fumat?

Pentru asta, trebuie să fiți pregătiți fizic și psihic, să renunțați pentru voi, nu pentru familie sau prieteni. Un ghid ajută, așa că alegeți o dată fixă pentru a vă lăsa de fumat și scrieți pe o hârtie când fumați, de ce fumați și ce faceți când fumați. Veți învăța care sunt motivele pentru care ajungeți să fumați.

Opriți-vă din a fuma în anumite situații – în pauza de masă la birou sau după cină, înainte de a vă lăsa de tot. Gândiți-vă la alte activități pe care le puteți face în locul fumatului și apelați la gumă cu nicotină și plasturi. Nu purtați focuri, brichete, țigări la voi și eliminați-le din aria vizuală. Dacă trăiți cu un fumător, rugați-l să nu fumeze în fața voastră sau și mai bine, să vă lăsați împreună de fumat.

Mențineți-vă mâinile ocupate, jucați-vă cu pixurile, lucrați la computer pentru a va dezvăța. În pauze, citiți sau plimbați-vă. Evitați localurile cu fumători și nu mâncați dulciuri în loc de a fuma, mențineți-vă un regim sănătos. Beți lichide, dar evitați alcoolul și cafeaua care pot face poftă de tutun. Faceți sport mult pentru a vă relaxa și apelați la prieteni pentru a vă ajuta. Dacă eșuați, încercați iar!

După ce vă lăsați de fumat, vă veți simți iritați, înfometați, veți tuși des și veți avea dureri de cap și dificultăți în concentrare. Corpul resimte lipsa nicotinei, dar simptomele sunt temporare, în maxim 14 zile vor dispărea. E mai bine doar câteva zile de dureri, decât ani de zile cu boli de inimă și cancer.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Psoristop 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Ginkgobil extra 60cps PRO NATURA
-50%
13 ,87 LEI
27,74
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Diurexan 40cps FARMACLASS
-30%
14 ,45 LEI
20,65
Conuri auricolare ceara de albine (mici) 2buc HOVAN
-25%
5 ,04 LEI
6,72
» Mai sunt inca 3 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Copil mofturos? Ajuta-l sa iubeasca mancarea sanatoasa!

Pentru un părinte este groaznic atunci când copilul său…

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

5 moduri in care schimbul de mesaje pe telefon iti face rau

Bineinteles ca ne referim la timpul enorm petrecut cu privirea…

Despartirea de cea mai buna prietena: cum te impaci cu situatia?

Indiferent de cum o percep cei din jur, despartirea de cel mai…

Motivele reale pentru care unii parinti aleg sa nu-si vaccineze copiii

Cum se vede si la noi in tara, din ce in ce mai multi parinti…

10 lucruri pe care le-au invatat 10 femei dupa o despartire

Cum se spune, unele dintre cele mai importante si marete lectii…

10 sfaturi ca sa dormi bine cu partenerul tau

E destul de greu si asa sa ai parte de un somn odihnitor de…

De ce e important sa faci timp pentru cina de familie

Te-ai obisnuit sa mananci pe fuga? Cursuri, seminarii, intalniri,…

Asigura-i copilului tau o imagine buna despre el!

Este foarte greu, cu trecerea timpului, mai ales spre adolescenta,…