revista

Iodul si tiroida

Iodul si tiroida

Iodul este un element esential care ajută corpul să rămână protejat de germeni si sigură functionarea potrivită si sănătoasă a glandei tiroide. Dacă o persoană nu beneficiază de cantitatea necesară de iod din dietă, poate suferi de depresie, oboseală si dureri de cap persistente.

În cazurile mai serioase, poate rezulta în boli ale tiroidei, ale sânilor, ale creierului. Un alt semn al nivelului scăzut de iod din corp sunt avorturile spontane, de aceea femeilor însărcinate li se recomandă să consume alimente bogate în iod. Este sănătos si, deci, necesar pentru unghii si dinti puternici si piele. Din fericire pentru noi, iodul este valabil deja în alimentele de bază pe care le consumăm. Sursele alimentare sunt 90% din aportul de iod, iar apa ne oferă 10%.

Printre produsele bogate în iod se numără produsele lactate precum laptele, iaurtul si brânza, fiind considerate cele mai bune surse naturale a acestui element, dar si ouăle. Legumele verzi sunt ideale din punctul de vedere al cantitătii de iod continut – salata, asparagusul, fasolea verde, spanacul si ar trebui incluse în alimentatia de zi cu zi în cantităti bogate.

Cerealele fortifiate sunt cele care contin si iod si sunt considerate mai ales sănătoase ca mic dejun pentru valoarea lor nutritională. Căpsunele sunt destul de bogate si ele în iod, la fel ca pestele – o altă sursă naturală. În special, vorbim de pestele oceanic, pentru că apa oceanului contine foarte mult iod.

Sarea iodată adăugată în mâncare poate creste nivelul de iod din corp, dar excesul consumului de sare iodată poate duce la alte boli sau afectiuni, deci trebuie avut grijă. Varecul – algele de mare – este foarte bogat în iod, fiind considerat cea mai bună sursă, pentru că până si o cantitate mică poate acoperi necesarul zilnic de iod. Doza potrivită de iod este foarte importantă, de vreme ce deficienta poate duce la retardare mentală la copii. De fapt, este chiar principala cauză a retardării mentale la copii din lume. De aceea, se recomandă să se verifice regulat nivelul din corp.

Iodul este necesar pentru metabolismul normal al celulelor, proces prin care mâncarea se transformă în energie. Oamenii au nevoie de el pentru tiroidă si pentru hormonii produsi de ea, iar deficienta duce la gută sau hipotiroidă, deficientă mai des apărută la femei decât la bărbati. Hormonii tiroidei ajută la cresterea si dezvoltarea celulelor, inclusiv cele ale creierului. Principalii doi hormoni sunt sintetizati din aminoacidul tirozină în combinatie cu iodul.

Glanda tiroidă mărită – guta – nu este singurul efect advers al deficientei de iod din dietă. Dacă tine pe termen lung, se dezvoltă hipotiroida, cu simptome precum piele uscată, căderea părului, oboseală si reflexe încetinite. De asemenea, creste si riscul cancerului tiroidian.

Doza zilnică recomandată de iod diferă de vârstă si se măsoară în micrograme. Pentru copiii între 1-8 ani, e nevoie de 90 micrograme, pentru cei între 9-13 ani e nevoie de 120 micrograme, pentru adolescenti e nevoie de 150 micrograme, pentru adulti 150 micrograme li pentru femeile însărcinate e nevoie de 220-270 micrograme.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4337 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Ai probleme cu genunchii? Cum sa iti intaresti osatura

Zona genunchilor se refera la cea mai mare incheietura a corpului…

Remedii pentru dureri provocate de proteza dentara

Proteza dentara este de mare ajutor cand dintii slabesc si cad…

Postul negru, cheia imunitatii si-a regenerarii celulelor stem

Cine-ar crede ca doar cateva zile de post negru, fara mancare,…

Cele mai recomandate remedii pentru o menopauza usoara

Cam greu de imaginat o menopauza linistita, nu? Cu atatea simptome…

Cum sa lupti cu osteoporoza

Toti doctorii iti vor spune, in primul rand, ca este vorba despre…

Cum te impaci cu menopauza?

Vrei sa afli cum sa te descurci cu menopauza, pentru a suferi…

Alimente pentru oase puternice

Cand vorbim de un sistem osos sanatos, ne gandim instant la…

Tine ridurile la distanta!

Ridurile sunt un proces natural al inaintarii in varsta, prin…

Resveratrol, cheia unei vieti indelungate

Cea mai mare dorinta a omului este sa traiasca mult si bine.…

Cum scapi de bufeuri

Bufeurile sunt un simptom al menopauzei care apar ca rezultat…