Cand vine vorba de slabit, nu conteaza doar ce mananci, ci mai ales cum mananci. Orice tip de procesare a alimentelor – gatit, pasat, fiert, dat la blender – afecteaza continutul caloric al fiecaruia. Si, cu cat e mai procesat, cu atat elibereaza mai multa energie – tradus, cu cat mananci mai multa mancare g atita, cu atat iei mai mult in greutate. Asta pentru ca alimentele procesate sunt mai usor de digerat si necesita putina energie din partea corpului pentru a o transforma.
Si mai important, cu cat mananci mancarea gatita mai rece: amidonul se digera mai lent daca alimentele cre. are-l contin sunt consumate reci, iar pastele lasate o zi la rece iti ofera mai putine calorii decat o portie de paste consumate imediat dupa gatit.
Nuciferele
Da, sunt delicioase daca sunt prajite si cu sare, insa gatitul le preiau din valoarea nutritionala. Cu cat sunt mai prcesate, cu atat cresc nivelurile de calorii si grasime, in timp ce cele de magneziu si fier scad.
Ceapa
Chiar daca te face sa lacrimezi la taiere din cauza sulfului, mananca ceapa cruda decat gatita pentru ca isi mentine astfel antioxidantii anti-cancer. In plus, te protejeaza de cancerul de prostata si pulmonar.
Ardeiul gras rosu
1 ardei mediu contine 32 calorii si atat de multa vitamina C, ca acopera 150% din doza zilnica recomandata! Insa aceasta dispare odata cu gatirea la temperaturi mari. Consumul de ardei gras rosu crud ajuta si in mentinerea aterosclerozei la distanta.
Cocosul
Apa de cocos este energizant natural, dar si consumul fructului in sine este plin de fibre si e unul din cele mai hidratante alimente cu un mare nivel de electroliti. Dar nu capeti aceste beneficii din cocosul uscat sau indulcit.
Coacazele
Sunt cele mai pline de antioxidanti fructe din lume, oficial. Ele contin si fibre, si polifenoli cu o gramada de beneficii asupra starii tale de sanatate. Dar polifenolii isi pierd calitatile odata cu orice fel de procesare…