Okra dăinuie în viata asiaticilor încă de pe vremea celor mai frumoase femei, Cleopatra Egiptului si Yang Guifei a Chinei, care adorau să consume okra. Istoria acestui super-aliment este foarte veche, dinainte de vremea Cleopatrei, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, semintele de okra au devenit un substitut excelent pentru cafea.
Okra este o legumă verde, lungă si cu seminte în rânduri duble si contine vitaminele A si C, este o sursă bună de fier si calciu. Contine tiamină, riboflavină, acid folic, zinc, potasiu si magneziu, fibre. Beneficiile sale sunt nenumărate, asa că vă vom oferi un sumar al celor mai importante.
Fibrele superioare din okra ajută la stabilizarea zahărului din sânge, influentând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal. Mucilagiul din okra leagă colesterolul si acidul bilei care poartă toxinele din el de ficatul care filtrează. De asemenea, super-alimentul ajută la lubrefierea intestinelor largi datorită calitătilor sale laxative. Fibrele din okra absorb apa si asigură o digerare bună. Astfel, acest lucru ajută la prevenirea si tratarea constipatiei. Fată de fibrelor din făina albă, care pot irita tractul intestinal, mucilagiul okrei calmează, facilitează eliminarea mai confortabil. Okra ”leagă” între ele colesterolul în exces si toxinele care dacă nu sunt eliminate, vor provoca numeroase probleme de sănătate.
Okra este în totalitate non-toxic, nu provoacă dependente, nu are efecte adverse, este plin de nutrienti. Fibrele din okra sunt excelente pentru bacteriile bune din corp, numite probiotice. Acest lucru contribuie la sănătatea tractului intestinal. Okra este o legumă supremă pentru cei care se simt slăbiti, obositi, cei care suferă de depresie.
Okra se mai foloseste pentru tratarea ulcerului si pentru mentinerea încheieturilor sănătoase. Ajută la neutralizarea acizilor, fiind foarte alcalină, si oferă un strat protector pentru tractul digestiv. De asemenea, tratează si inflamatiile plămânilor, durerile de gât, stomacul iritat si se recomandă pentru ateroscleroză.
Okra s-a folosit cu succes pentru normalizarea zahărului din sânge, a colesterolului si este bună pentru astm. Vitamina C pe care o contine acest super-aliment este un antioxidant antiinflamator, care potoleste simptomele astmului. Okra sustine structura capilarelor si scade riscul dezvoltării de cataractă. Previne si diabetul si protejează – ca remediu estetic – fată de cosuri si mentine pielea moale si frumoasă.
Okra se recomandă gravidelor pentru continutul bogat de acid folic esential pentru sănătatea fătului si este slab în grăsimi, ceea ce face ca această legumă să fie ideală pentru slăbit.