Polenul este unul dintre cele mai bogate și mai pure produse descoperite vreodată, iar valoarea incredibilă nutrițională și medicinală a polenului se cunoaște de secole. Boabele de polen conțin celule-germeni care sunt produse de toate plantele, flori sau boboci. Este esențial pentru a asigura perpetuarea speciei în lume, proces implicând fertilizarea și formarea plantei embrionare.
O linguriță cu vârf de polen conține aproximativ 2,5 miliarde de boabe, fiecare cu capacitatea de a asigura factorii necesari fertilizării și reproducerii speciei. Dar polenul recoltat de albine este superior celui obținut direct de la plantele înflorite. Albinele selecteaă doar cel mai bun polen din milioane de specii. Dintre cele duă tipuri de polen recoltate, cel recoltat de albine este polenul entomofil, care posedă un conținut bogat nutritiv. În prezent, polenul acesta se folosește cu succes în tratamentul alergiilor la polen. Albinele amestecă boabele de polen cu o substanță lipicioasă secretată din stomacul lor, care permite lipirea aestora.
Conținut nutrițional – minerale, vitamine, proteine, aminoacizi, antibiotice naturale.
Polenul conține cea mai cunoscută sursă bogată în vitamine, minerale, proteine, aminoacizi, hormoni, enzime și grăsimi, cât și antibiotice naturale. Majoritatea vitaminelor din polen există în proporție perfectă. În polen există de la 5000 la 9000 de micrograme de carotenoide active, care se transformă în vitamina A, în corp. Carotenoidele sunt valabile în proporție de 50-150 mg per gram. Polenul bogat în caroten poate conține de 20 de ori mai mult decât în morcovi.
Într-un gram de polen se regăsesc: 9,2 mg de vitamina B1 (tiamină), 18,5 mg de vitamina B2 (riboflavină), 5 mg de vitamina B6 (piridoxină), 200 mg de acid nicotinic, 28 mg de acid pantotenic, și 5 mg de acid folic.
Aceste cantități ar trebui să crească cu 20-25 la sută în polenul uscat. Toate formele de polen de albine conțin cantități mai mari de vitamina B1, B2, E decât în fructe, afine și legume verzi. Polenul conține cele mai multe proteine față de carne de oaie, ouă, brânză. Cât despre aminoacizi, polenul conține majoritatea indispensabilă dietei zilnice, care nu poate fi sintetizată în sistemul nostru. 35 de grame de polen zilnic va oferi toate cerințele proteice ale corpului. La fel 25 de grame de polen zilnic oferă aminoacizi esențiali.
Un gram de polen crud proaspăt conține între 7 și 15 mg de vitamina C, pe lângă urme de vitamina E.
Deși vitamina K nu există în polenul mixt, se regăsește în polenul fermentat – fagure. În timp ce polenul obișnuit se degradează în timp, fagurele adună polenul proaspăt și reține toate valorile nutriționale chiar și mai mult de doi ani.
Polenul conține substanțe active antibiotice care distrug imediat bacteriile dăunătoare. Fagurele conține cantități mari de vitamina E și K. Polenul este superior mierii. Polenul este folosit în îngrijirea pielii și în diete.