Termenul de ”propolis” provine de la două cuvinte grecești: ”pro” care înseamnă ”înainte” și ”polis” care înseamnă ”oraș”. Acestea desemnau faptul că albinele foloseau propolisul pentru a-și îngusta deschiderile cuiburilor.
Ce este propolisul? Propolisul este o rășină lipicioasă produsă de anumiți copaci, de obicei conifere. Albinele strâng propolisul și-l care în coșulețele lor de polen. Acesta se amestecă cu o ceară secretată de glandele speciale ale albinelor, de pe abdomenul lor. Propolisul este folosit pentru a acoperi locurile – celulele - în care matca își va depune ouale. Datorită proprietăților sale antiseptice, propolisul asigură un mediu curat pentru creșterea micilor insecte.
Ce conține propolisul? Vorbind din punct de chimic, propolisul este un amestec foarte complex. Elementele chimice variază potrivit sursei sale. Culorile pornesc de la maron auriu până spre verde închis, de la maron roșiatic până spre negru.
Proprietățile propolisului. Propolisul este o altă minune medicinală oferită de albine. Cercetătorii spun că are proprietăți antiseptice, antibiotice, antibacteriale, antifungice, chiar și antivirale. Este primul ajutor de prevenire oferit de natură. Este atât de puternic în acțiunea lui, este numit adesea penicilina rusească pentru că rușii au realizat cercetări extinse asupra acestui produs. Propolisul demonstrează proprietăți antimicrobiene puternice împotriva infecțiilor bacteriene și fungice. Până și bacteria streptococ este sensibilă la propolis.
Medicamentul de prevenire, oferit de natură. Propolisul a fost numit pe bună dreptate primul ”medicament” al natruii care previne. Sistemul imunitar este sprijinit și întărit de ingestia propolisului. Studiile moderne indică faptul că aceia care iau propolis în mod regulat scapă de răcelile iernii și de gâtul inflamat și se pare că dezvoltă o imunitate naturală la virusurile comune, inclusiv la gripă.
Antibioticele chimice distrug toate bacteriile corpului, chiar și cele prietenoase, flora care menține tractul gastrointestinal. În plus, organismul dopat cu medicamente prinde imunitate la medicament. Propolisul, însă, ca antibiotic natural, funcționează împotriva bacteriilor dăunătoare fără a distruge bacteriile prietenoase ale corpului, propolisul se dovedește a fi eficient împotriva bacteriilor care rezistă la antibiotice chimice.
Câmpul influenței acestui produs include și cancerul, infecțiile tractului urinar, umflarea gâtului, gută, răni deschise, congestia sinusurilor, răceli, gripe, bronșite, gastrite, boli are urechilor, boli periodontale, infecții intestinale, scleroză, probleme de circulație, conjunctivite etc.
Propolisul ajută la reglarea hormonilor și este o substanță antibiotică ce stimulează rezistența naturală a corpului. El poate fi folosit de oricine, bolnav sau sănătos. Este eficient împotriva bacteriilor, a virusurilor, a diferitelor ciuperci și vindecă de multe boli pentru că este o substanță specială naturală cu efect puternic. Folosit ca parte a dietei, ajută așa cum ajută și albinele să supraviețuiască timp de 45 de milioane de ani!