Sportul formeaza atat trupul, cat si spiritul. Activitatile fizice creeaza linii armonioase si sanatoase ale corpului, in timp ce relaxeaza si mintea. Insa atunci cand depunem efort fizic intens, de lunga durata, si ne asteptam sa vedem si rezultatele, apelam la suplimentele, in special proteine si aminoacizi. Ce rol au acestea?
Suntem atacati de mesaje de tipul: „Slabeste rapid in cateva zile!” sau „Arde grasimile instant!”. Ei bine, oricat de bine ar suna, nu toate suplimentele puse la dispozitia sportivilor sau pasionatilor de culturism sunt bune. Si in primul rand, ce reprezinta suplimentele pentru sportivi? Aminoacizi, proteine, energizante?
Inainte de a va gandi la ce tip de suplimente sa luati, informati-va asupra celor mai populare elemente: proteinele si aminoacizii.
Proteinele sunt necesare pentru cresterea si mentinerea masei musculare
Proteinele sunt elementele care stau la baza vietii: organismul are nevoie de ele pentru a se „repara” si mentine in buna functionare. Ele sunt formate din lanturi de aminoacizi si fac parte din fiecare celula a corpului, ajutand si la formarea celulelor noi. Cea mai mare parte dintre sportivi are nevoie de un aport bogat de proteine in dieta pentru a-si creste si mari vizibil masa musculara. Insa consumul simplu de proteine nu construieste muschii deodata, brusc. Ei trebuie sa fie lucrati cat de cat inainte de a lua suplimente proteice, pana la un nivel in care corpul se poate dezvolta treptat si substantial.
Daca apelati la proteine, trebuie sa stiti ca o cantitate prea mare poate sa faca rau organismului – ficatului si rinichilor. Pe langa faptul ca repara tesutul si ajuta in recuperare, proteinele au rol si in dezvoltarea hormonilor si enzimelor care vor ajuta in dezvoltarea oaselor, cartilajelor, pielii si sangelui. Din acest motiv, proteinele sunt eficiente si sigure in cantitati echilibrate, luate de-a lungul antrenamentelor si fitnessului. Proteinele se regasesc in carne, peste, pui, fasole, lapte, produse de soia neprocesate.
Cum se utilizeaza?
Doza potrivita de proteine pe zi este de 2 grame per kilogram. Daca aveti 80 de kilograme, atunci un aport de 16g este potrivit. Suplimentele proteice vin sub forma de pudra, de aceea ele trebuie amestecate in sucuri sau shake-uri si consumate treptat pe parcursul zilei – nu tot odata. Dimineata, proteinele ajuta in energizarea organismului dupa o noapte de somn. Inainte de a incepe exercitiile fizice, proteinele consumate ajuta in hranirea muschilor, iar o portie luata inainte de somn ajuta in procesul de recuperare si „reconstructie” musculara.
Aminoacizii sunt recomandati pentru recuperarea fizica de dupa antrenamente
Dupa ce proteinele intra in circuitul organismului, se transforma in aminoacizi. Aminoacizii sunt recunoscuti pentru dezvoltarea tuturor enzimelor de care avem nevoie, inclusiv cele digestive. Pe langa rolul crucial jucat in mentinerea functiilor organismului, aminoacizii ajuta in repararea muschilor si cresterea lor in timpul si dupa antrenamente. Fiecare aminoacid are un anume rost, sa spunem asa, dar ei se impart in doua mari categorii: cei esentiali si cei non-esentiali. Aminoacizii esentiali nu sunt produsi in corp, ci provin din surse alimentare, iar cei non-esentiali sunt creati in organism, in mod natural. Aminoacizii formeaza blocurile de proteine si tesutul muscular. De la energie, recuperare, hipertrofia musculara, la pierderea de grasimi si forta fizica, aminoacizii au o vasta acoperire.
Printre cei esentiali se numara histidina, isoleucina, leucina, lizina, fenilalanina, triptofanul, iar printre cei mai cunoscuti aminoacizi non-esentiali se regasesc cisteina, alanina, arginina, glutamina. Rolul aminoacizilor in culturism si fitness Aminoacizii sunt transportati catre ficat si dupa aceea, depinde de nevoile corpului. Imediat dupa antrenament, muschii sunt avizi dupa nutrienti, iar circulatia sangelui ramane ridicata. Aici pot interveni aminoacizii pentru a ajuta in cresterea si recuperarea muschilor.
Dozele recomandate pentru aminoacizi
Desi doza zilnica difera in functie de tipul de aminoacid, 1,5g de pudra, de 3 ori pe zi este media recomandata pentru pasionatii de sport. Pentru rezultate optime, aminoacizii trebuie consumati ininte de antrenament sau dupa antrenament – pentru a hrani si repara muschii. Formele capsulate sunt mai indicate pentru ca caldura si presarea multor tablete presupune distrugerea aminoacizilor. In general, alegerea tipului de aminoacid difera de scopul pentru care practicati sportul, insa isoleucina, leucina si valina, de exemplu, accelereaza in cresterea masei musculare, in timp ce glutamina ajuta in fabricarea glucozei pentru o doza de energie.