revista

Quinoa, o cereala fara gluten

Quinoa, o cereala fara gluten

Quinoa și-a recăpătat formula de ”cereală-minune”. Înainte de a alege alimentele lipsite de gluten, oamenii nici nu auziseră de quinoa. Dar odată ce au ales stilul de viață lipsit de gluten, au învățat mai multe despre acest produs minunat.

Quinoa este o pseudo-cereală foarte veche, crescută în America de Sud de mii de ani și era denumită ”aurul incașilor”. De fapt, este o rudă a legumelor verzi precum spanacul. Cereala seamănă cu meiul, dar are un înveliș protectiv amărui pentru a evita să fie consumată de păsări sau insecte. Astăzi, multe companii vând quinoa și îndepărtează acel înveliș amărui, pentru a permite celor care consumă quinoa să nu o mai curețe ei înainte.

Quinoa este lipsită de gluten, este bogată în fibre și este o proteină completă, adică are toți cei nouă aminoacizi esențiali. Quinoa conține de asemenea și mari cantități de lisină, mangan, magneziu, fier, cupru și fosfor. Datorită faptului că este o proteină completă, este o alegere alimentară excelentă pentru cei care nu consumă gluten. Quinoa vine ca alternativă sănătoasă la celelalte grâne care conțin gluten.

Glutenul este o proteină care se regăsește în produsele cereale precum făină, ovăz și orz, dar nu în quinoa, orez, mei, porumb. Riscul consumului ridicat de gluten, care se regăsește în produsele de panificație, poate duce în timp la o intoleranță care nu dispare în timp. Medical se numește celiachie și este o afecțiune a tubului digestiv, care face ca organismul să se apere de gluten prin producere de anticorpi. Celiachia se mai asociază cu dermatita, dar se caracterizează prin perceperea proteinelor gluteice ca fiind toxice și generarea de reacții adverse la produsele de panificație bogate în gluten. La bebeluși, celiachia se manifestă mai sever.  

Dacă nu aveți o alergie severă la cereale, atunci puteți consuma quinoa procesată, pentru că uneori, cea procesată poate fi contaminară cu gluten în timpul procesării în fabrici. Pentru persoanele care au nevoie să urmeze o dietă lipsită de gluten, faptul că quinoa este lipsită de gluten le vine în ajutor, mai ales dacă este consumată împreună cu alte alimente lipsite de gluten. Doar fulgii și făina din quinoa sunt procesate și pot prezenta un ușor risc de a conține gluten.

Acest aliment gustos și solid este 100% lipsit de gluten, fiind potrivit pentru orice, de la salate, până la mâncăruri gătite. Pentru a prepara quinoa, fie cumpărați deja lipsită de acel înveliș amar, fie le curățață.

Pentru a o găti, la o parte de quinoa adăugați două părți de apă într-un vas. După ce începe să fiarbă, reduceți focul la minim și acoperiți vasul. De obicei, o porție de quinoa fierbe în 15 minute. după fierbere, veți observa că boabele par translucide, iar germenele alb s-a detașat parțial, semănând cu o codiță spiralată. Quinoa este un bun înlocuitor pentru orez și cușcuș. Quinoa este delicios servită rece sau călduță. Este recomandat să păstrați la frigider ceea ce nu ați gătit.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4342 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Copil mofturos? Ajuta-l sa iubeasca mancarea sanatoasa!

Pentru un părinte este groaznic atunci când copilul său…

Alimentatia atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata

Alimentatia este extrem de importanta atunci cand o femeie vrea…

Carnea in alimentatie si starea de constienta

Carnea, alimentația și starea de conștiență Dacă în țările…

Tratamentul naturist al alergiilor alimentare

Alergiile alimentare sunt destul de greu de controlat, dar cu…

Alimentatie pentru un creier sanatos

Acizii grași pentru un creier alert Când se vorbește despre…

Beneficiile consumului de microalge si alge marine

Algele verzi, roșii și brune: varec, kombu, wakame, hijiki,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Ai colesterolul marit? Scade colesterolul rau cu cateva metode

Cea mai buna cale prin care poti regla nivelul de colesterol…

Ce poti manca pentru a stimula metabolismul sa arda grasimile mai repede

Natura ne ofera unele produse minune cu efect termogenic –…

Top alimente periculoase pe care ar trebui sa le scoti de pe listele de cumparaturi

Stim, este enervant sa primesti reguli peste reguli: ce sa mananci,…