Quinoa și-a recăpătat formula de ”cereală-minune”. Înainte de a alege alimentele lipsite de gluten, oamenii nici nu auziseră de quinoa. Dar odată ce au ales stilul de viață lipsit de gluten, au învățat mai multe despre acest produs minunat.
Quinoa este o pseudo-cereală foarte veche, crescută în America de Sud de mii de ani și era denumită ”aurul incașilor”. De fapt, este o rudă a legumelor verzi precum spanacul. Cereala seamănă cu meiul, dar are un înveliș protectiv amărui pentru a evita să fie consumată de păsări sau insecte. Astăzi, multe companii vând quinoa și îndepărtează acel înveliș amărui, pentru a permite celor care consumă quinoa să nu o mai curețe ei înainte.
Quinoa este lipsită de gluten, este bogată în fibre și este o proteină completă, adică are toți cei nouă aminoacizi esențiali. Quinoa conține de asemenea și mari cantități de lisină, mangan, magneziu, fier, cupru și fosfor. Datorită faptului că este o proteină completă, este o alegere alimentară excelentă pentru cei care nu consumă gluten. Quinoa vine ca alternativă sănătoasă la celelalte grâne care conțin gluten.
Glutenul este o proteină care se regăsește în produsele cereale precum făină, ovăz și orz, dar nu în quinoa, orez, mei, porumb. Riscul consumului ridicat de gluten, care se regăsește în produsele de panificație, poate duce în timp la o intoleranță care nu dispare în timp. Medical se numește celiachie și este o afecțiune a tubului digestiv, care face ca organismul să se apere de gluten prin producere de anticorpi. Celiachia se mai asociază cu dermatita, dar se caracterizează prin perceperea proteinelor gluteice ca fiind toxice și generarea de reacții adverse la produsele de panificație bogate în gluten. La bebeluși, celiachia se manifestă mai sever.
Dacă nu aveți o alergie severă la cereale, atunci puteți consuma quinoa procesată, pentru că uneori, cea procesată poate fi contaminară cu gluten în timpul procesării în fabrici. Pentru persoanele care au nevoie să urmeze o dietă lipsită de gluten, faptul că quinoa este lipsită de gluten le vine în ajutor, mai ales dacă este consumată împreună cu alte alimente lipsite de gluten. Doar fulgii și făina din quinoa sunt procesate și pot prezenta un ușor risc de a conține gluten.
Acest aliment gustos și solid este 100% lipsit de gluten, fiind potrivit pentru orice, de la salate, până la mâncăruri gătite. Pentru a prepara quinoa, fie cumpărați deja lipsită de acel înveliș amar, fie le curățață.
Pentru a o găti, la o parte de quinoa adăugați două părți de apă într-un vas. După ce începe să fiarbă, reduceți focul la minim și acoperiți vasul. De obicei, o porție de quinoa fierbe în 15 minute. după fierbere, veți observa că boabele par translucide, iar germenele alb s-a detașat parțial, semănând cu o codiță spiralată. Quinoa este un bun înlocuitor pentru orez și cușcuș. Quinoa este delicios servită rece sau călduță. Este recomandat să păstrați la frigider ceea ce nu ați gătit.