revista

Raceala si gripa la copii

Raceala si gripa la copii

Răceala este comună și dă bătăi de cap mai ales părinților, deoarece copiii iau mult mai ușor o răceală, pentru că intră mai des în contact cu alți copii răciți. Cât despre gripă, în timp ce copiii pot avea grețuri și/sau stări de vomă din cauza ei, simptomele virusurilor A,B,C  includ și febră mare, frisoane, tremurat, dureri ale mușchilor și tuse uscată.

Despre răceală se știe că există peste 200 de virusuri care o provoacă, prin urmare răcelile sunt mai des întâlnite decât gripa. De asemenea, virusurile răcelii sunt destul de rezistente și se răspândesc ușor mai ales în grupurile mari de oameni. La fel de repede se răspândește și gripa.

Gripa este cauzată de unul dintre cele trei virusuri: tipul A și B sunt responsabili de epidemiile de gripă anuale, iar tipul C este responsabil de anumite gripe. Simptomele sunt foarte contagioase: gripa se răspândește printre copii când unul din ei inhalează particule din aer transmise în urma tusei sau a strănutului celui bolnav sau când intră în contact cu secrețiile acestuia. De exemplu, când împart același stilou la școală sau se joacă pe computer împreună. Ca să nu mai vorbim de contactul mâinilor, care este evident.

Care sunt simptomele răcelii și ale gripei la copii?

În cazul unei răceli, copilul poate avea simptome ca: strănutul, îi curge nasul, are gâtul inflamat, îl doare capul, are nasul înfundat, se simte obosit, îi curg ochii.

În cazul gripei, simptomele sunt mult mai severe decât cele ale răcelii. Acestea încep brusc și provoacă starea cea mai rea și mai dureroasă în primele două sau trei zile de la instalarea virusului. Simptomele pot include: febră mare, frisoane și tremurat, oboseală sporită, dureri de cap și ale mușchilor, tusea uscată, gât inflamat, vomă și durere în jurul buricului.

Cum se poate preveni răceala și gripa?

Pentru răceală, prevenirea și nerăspândirea ei sunt mai la îndemână: copilul trebuie să se ferească de cei bolnavi, să nu intre în contact cu secrețiile lor, cu obiectele pe care au pus și ei mâna; copilul trebuie să se spele pe mâini cât mai des, trebuie să tușească și să strănute într-un șervețel pentru a nu răspândi virusul în aer, să se odihnească destul, să bea multă apă și suc de fructe. De obicei, răceala trece în 4-5 zile.

În cazul gripei, primul sfat recomandat este vaccinarea anuală. Toți copiii între 6 luni și 18 ani trebuie să primească vaccinul pentru a preveni gripa. Copiii sănătoși peste 2 ani care nu au o istorie a astmului pot lua un vaccin sub formă de spray nazal.

Există câteva remedii pentru a trata simptomele gripei la copii. Printre ele se numără: multă odihnă, multe lichide, ibuprofen pentru reducerea febrei și a durerilor. Rețineți că antibioticele sunt ineficiente împotriva răcelii, pentru că ele tratează infecțiile bacteriene, nu virale. Nu dați aspirină copiilor și tinerilor care au simptome de gripă, mai ales febră. Aspirina poate crește riscul sindromului Reye, o boală rară care apare exclusiv la copiii sub 18 ani, afectând ficatul și creierul. De asemenea, vorbiți cu doctorul dacă vreți să îi dați copilului pastile, dacă acesta are sub 4 ani. Pentru copiii foarte tineri care au congestie, picurați 3 picături de soluție salină pentru fiecare nară.

Când trebuie dus copilul la spital?

În cazul răcelii, nu se ajunge la așa ceva. Însă în timpul gripei, există unele momente când este bine să fie dus la spital, cum ar fi: copilul are dificultăți în a respira și nu își revine după curățarea mucoasei nazale; copilul pare mai bolnav ca în alte episoade ale bolii; nu bea lichide și este deshidratat; are febră care nu trece după adminstrarea de ibuprofen.
 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4338 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Copil mofturos? Ajuta-l sa iubeasca mancarea sanatoasa!

Pentru un părinte este groaznic atunci când copilul său…

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

5 moduri in care schimbul de mesaje pe telefon iti face rau

Bineinteles ca ne referim la timpul enorm petrecut cu privirea…

Despartirea de cea mai buna prietena: cum te impaci cu situatia?

Indiferent de cum o percep cei din jur, despartirea de cel mai…

Motivele reale pentru care unii parinti aleg sa nu-si vaccineze copiii

Cum se vede si la noi in tara, din ce in ce mai multi parinti…

10 lucruri pe care le-au invatat 10 femei dupa o despartire

Cum se spune, unele dintre cele mai importante si marete lectii…

10 sfaturi ca sa dormi bine cu partenerul tau

E destul de greu si asa sa ai parte de un somn odihnitor de…

De ce e important sa faci timp pentru cina de familie

Te-ai obisnuit sa mananci pe fuga? Cursuri, seminarii, intalniri,…

Asigura-i copilului tau o imagine buna despre el!

Este foarte greu, cu trecerea timpului, mai ales spre adolescenta,…