100G SPANAC:
Carbohidrati: 3,6g
Fibre: 2,2g
Proteine: 3g
Vitamina A: 60% din doza zilnica recomandata pentru adult (DZR)
Beta-caroten: 52% DZR
Tiamina – vitamina B1: 7% DZR
Riboflavina – vitamina B2: 16% DZR
Vitamina B6: 15% DZR
Folati: 49% DZR
Vitamina C: 34% DZR
Vitamina E: 13% DZR
Vitamina K: 460% DZR
Calciu: 10% DZR
Fier: 21% DZR
Magneziu: 22% DZR
Mangan: 43% DZR
Potasiu: 12% DZR
Zinc: 6% DZR
Nu degeaba Popeye marinarul devenea puternic si viteaza dupa ce consuma o portie sanatoasa de spanac. Beneficiile acestui aliment sunt atat de numeroase, incat merita sa fie in centrul atentiei permanent. Spanacul contine cei mai multi nutrienti ca aliment cu cele mai putine calorii. Si se regaseste foarte usor pe piata!
1. Este un aliment cu raportul elemente nutritive – calorii cel mai bun. Abunda in vitamine, mineral si fitonutrienti. Spanacul este o sursa importanta de vitamina A, vitamina K, magneziu, folati, mangan, calciu, fier, vitamina C, vitamina B2 si B6, potasiu. In plus, continutul de proteine, fosfor, zinc, vitamina E, fibre dietetice (dubla cantitate fata de alte verdeturi) si cupru, seleniu, niacina si acizi grasi Omega-3 se regasesc din plin in el.
2. Aceasta leguminoasa frunzoasa este aliatul numarul 1 in dietele de slabit. De fapt, spanacul este pur si simplu lipsit de grasimi, de zahar si colesterol. O mana de spanac crud contine DOAR 7 CALORII! Este garnitura perfecta pentru orice masa a zilei. Insa nu tuturor ne place gustul sau, caz in care il putem include in sucul vegetal sau de fructe, dimineata. El te ajuta sa reduci aportul de calorii zilnice si sa te si saturi cu nutrienti pretiosi, zi de zi – daca reusesti sa te tii de aceasta dieta cu spanac.
3. Spanacul este plin de flavonoizi care actioneaza ca o bariera de antioxidanti impotriva radicalilor liberi. Cercetarile ne arata ca el contine cel putin 13 astfel de flavonoizi care actioneaza impotriva cancerului de orice fel, dar in general si impotriva diferitelor afectiuni.
4. Este recomandat cardiacilor pentru ca detine o imensa cantitate de vitamina A si C, care reduc oxidarea sangelui si mentin colesterolul ferit de acest proces daunator. In plus, si magneziul calmeaza hipertensiunea, iar folatii mentin sistemul cardiovascular sanatos.
5. Are capacitati antiinflamatorii datorita elementelor sale nutritive continute, care tin la distanta artrita, osteoporoza, migrenele, astmul.
6. Contine foarte multa vitamina E si luteina – care te protejeaza de bolile de ochi precum cataracta sau degenerarea maculara. Stropeste spanacul cu ulei de masline, pentru a se absorbi luteina mult mai bine.
7. Fiind o sursa excelenta de fier, este recomandat in alimentatia femeilor cu sindrom premenstrual si a adolescentilor aflati in perioada de crestere. Spre deosebire de carne, spanacul contine foarte putine calorii, spre zero chiar.
Ce retete folositi pentru a include spanacul in alimentatia familiei?
Daca nu aveti prea multe idei despre ce mancaruri sa pregatiti cu spanac, iata cateva sugestii de tarte, paste, placine, Quiche, mic-dejunuri si sosuri cu spanac!