Merele
Bineinteles, e sezonul lor. Sunt dulci, se pot folosi in prajituri sau se consuma ca atare – doar un mar pe zi te tine departe de doctor. Dar cel mai bine, nu uita, este sa le mananci cu tot cu coaja – acolo salasluiesc toti acesti flavonoizi mega-buni pentru inima ta. Ei sunt antioxidantii care te protejeaza de radicalii liberi. Ai si 4g de fibre in fiecare mar, pentru o digestie buna.
Varza de Bruxelles
Daca stii sa le gatesti, vor avea un gust delicios, intre amarui si dulce. Serveste-le cu otet balsamic. 200g de varza de Bruxelles contine mai mult decat doza ta zilnica necesara de vitamina K, este o sursa sigura de folati si una buna de fier.
Pastarnacul
Este de nelipsit din casa unei gospodine, insa vrei sa stii de ce e atat de sanatos? Pe langa aroma dulceaga pe care o ofera, este o sursa buna de fibre si este bogat in potasiu.
Perele
Pe langa gustul dulce si suculent, acest fruct iti ofera doza necesara de vitamina C si de cupru si contine 4 grame de fibre per fruct.
Dovleacul sau bostanul
Specia de toamna de bostan are o altfel de textura si de gust. Merge de minune in placinte cu scortisoara sau copt ca atare in cuptor. Beneficiile sale sunt acizii grasi Omega-3 pe care ii contine, cat si abundenta de vitamina A. Este bogat in potasiu, fibre si vitamine B, de asemenea.
Cartofii dulci
Daca nu i-ai incercat pana acum, poate e timpul! Aceste leguminoase sunt bogate din punct de vedere nutritional, au un gust delicios si te incarca cu vitamine. Este o sursa extraordinara de vitamina A, fier si compusi antiinflamatorii.
Napii turcesti
Aceste radacinoase pot fi o alternativa la ridichi sau la varza. Sunt usor de gatit, mai ales in combinatie cu chimen sau chiar zahar brun. Napii contin vitamina C.
Rodiile
Aceste fructe uimitoare sunt adapostul celor mai multi antioxidanti. Rodiile sunt recunoscute pentru faptul ca protejeaza creierul foarte bine. Ele mai contin vitamina C si folati.
Curmalele
Aceste fructe uscate dulci sunt slabe in grasimi, dar bogate in fibre si potasiu, necesare unui tranzit intestinal, respectiv sanatatii inimii.
Kiwi
Noi iti recomandam sa folosesti acest fruct exotic la diferite preparate culinare sau la salate, pentru ca are un gust inedit. In plus, te energizeaza cu mai multa vitamina C decat portocalele si iti ofera potasiu si cupru din plin.
Grapefruitul
Se stie faptul ca este unul dintre cele mai bune fructe citrice, care confera mai mult de 75% din doza zilnica de vitamina C, dar si licopena si pectina – care scade colesterolul.