Cu toate ca afecteaza si barbatii, si femeile, pierderea densitatii osoase este mai frecventa la femei. In orice caz, sistemul osos sustine intreg corpul muscular, cat si mineralele esentiale atunci cand organismul are nevoie cel mai mult de ele.
Masa osoasa este un fel de matrice plina de nutrienti si credem in mod eronat ca doar calciul este necesar sanatatii osoase. Cu toate ca oasele par materie inerta, ele sunt de fapt tesuturi in continua crestere si reconstructie, mai ales pana in varsta de 30 de ani. Pana atunci, trebuie sa te concentrezi pe constructia densitatii osoase. Dupa 30 de ani, oasele slabesc progresiv. Exista alimente surprinzatoare pentru oase puternice, insa, pe care e bine sa le consumi in mod frecvent de azi.
Prunele uscate impiedica pierderea masei osoase
Studiile medicale britanice au descoperit ca prunele uscate cresc densitatea osoasa, impierdica sensibilizarea oaselor si previn fracturile si osteoporoza. Prunele sunt foarte bogate in antioxidanti – in special polifenoli – iar ei protejeaza oasele. In plus, prunele contin si vitamina K, responsabila de fixarea calciului in oase.
Sardinele incetinesc pierderea masei osoase
Acizii grasi Omega-3 din sardine si somon incetinesc pierderea de masa osoasa. Pentru oase puternice, ai nevoie de grasimi sanatoase, dar si de vitamina D, care se gaseste tot in sardine. Acesti pestisori contin si calciu, fosfor si proteine – esentiale pentru oase puternie.
Grepfruit rosu pentru vitamina C
Este foarte important sa afli ca 90% din masa osoasa este colagen, care contine mineralele, iar colagenul sanatos pretinde vitamina C pentru a se forma. Corpul nostru nu creeaza si nici nu pastreaza vitamina C, de aceea trebuie sa o iei din dieta. Gandeste-te ca 1 singur grapefruit rosu contine 120% din doza zilnica necesara de vitamina D! In plus, grapefruitul rosu contine si licopena – antioxidant puternic – si are gust mai dulce.
Nuci pentru nutrienti esentiali
Sunt mici, dar puternice, asa cum pot fi si oasele tale, daca le consumi. Migdalele sunt sursa de magneziu necesar masei osoase, dar si e calciu. Si fisticul este o sursa buna de magneziu, dar mai mult de potasiu si B6. In plus, toate tipurile de nuci contin Omega-3.