Este unul dintre cele mai populare remedii naturiste care exista si, totusi, se foloseste si ca tratament natural impotriva dementei. E posibil?
Ginkgo biloba este un remediu la indemana, folosit de atatea ori si de atat de multi oameni in special pentru stimularea circulatiei sangvine. Dar iata ca este recomandat si pentru tratarea dementei – de aceea multe persoane in varsta iau doze zilnice in speranta ca ii va ajuta sa intarzie aceasta boala degenerativa.
Unele persoane iau suplimente de ginkgo biloba ca tratament pentru tinitus – sunetul intermitent in urechi – ori pentru a trata fenomenul Raynaud, in care circulatia se opreste frecvent in zona degetelor, ducand la dureri, senzatie de amorteala si decolorare a pielii. Ba chiar unii folosesc ginkgo biloba pentru a trata glaucomul.
Care e legatura intre ginkgo biloba si dementa?
Legatura dintre ele se bazeaza pe sute de ani de utilizare in medicina chineza traditionala, folosindu-se in principiu semintele pentru a stimula focusul mental si longevitatea. Din anii ’60, farmacistii germani au scos la vanzare un extract standarizat produs din frunzele de ginkgo biloba. Principalii compusi activi biologic sunt flavonoizii, antioxidanti puternici, si un grup de compusi numiti terpene trilactone care inhiba inchegarea sangelui si relaxeaza vasele de sange, permitand astfel o buna circulatie sangvina.
Numeroase studii au indicat eficienta extractului de ginkgo biloba asupra dementei, dar cu varii rezultate. Un studiu publicat in 2008, dupa 8 ani de cercetare a 3000 de voluntari in varsta, a aratat ca o doza zilnica din extract de ginkgo biloba n-a avut efecte asupra gradului de aparitie a dementei ori a bolii Alzheimer, in timp ce mai multe studii din 2002 au aratat ca exista un beneficiu de pe urma suplimentarii cu ginkgo biloba a 400 pacienti cu dementa in stadiu incipient, de-a lungul a 6 luni – extractul a produs o imbunatatire relevanta a capacitatilor de cunoastere, a psihopatologiei, a functionalitatii si calitatii vietii.
Ca o concluzie, cu toate ca ginkgo biloba nu este eficienta in prevenirea declinului cognitiv ori a dementei (oameni sanatosi), ea imbunatateste intr-adevar problemele de cognitie ori simptomele dementei (la persoanele bolnave).