Poate ca esti tipul de persoana care prefera un pahar de vin pe zi, in cinstea sanatatii inimii tale, in timp ce asociezi berea cu balonarea ori cu petrecerile tineresti. Ei bine, si berea protejeaza inima, conform studiilor suedeze!
Studiul a fost publicat in Jurnalul Scandinav de Sanatate Primara si a urmarit 1500 de femei pe parcursul a 50 de ani, in functie de cantitatea de bere, vin si spirtoase consumate, cat si de incidenta bolilor de inima, a diabetului si cancerului. La final, femeile care au baut bere moderat – 1-2 ori pe saptamana, au avut un risc de a suferi un atac de cord cu 30% mai mic decat bautoarele inraite ori cele care practicau abstinenta. Protectia cardiovasculara a fost de 31% in cazul a 21g vin pe zi si de 42% la 43 g bere pe zi.
Berea scade riscul formarii pietrelor la rinichi
Avand 93% apa, berea surclaseaza vinul. Este hidratanta si are efect protector, cat si diuretic, de aceea impiedica formarea pietrelor la rinichi. In plus, si pierderea calciului este incetinita. Alege beri usoare.
Berea poate ajuta la intarirea oaselor
Siliconul fortifiaza scheletul uman, iar berile sunt o sursa de silicon dietetic, conform studiilor americane. 2 beri ofera 30 mg de silicon, exact media pe care o preiau oamenii zilnic, din alte surse. Femeile aflate la menopauza care au baut 1-2 beri pe zi au inregistrat o densitate minerala osoasa mai mare decat cele care nu beau.
Berea scade riscul de diabet de tip 2
Consumatorii de bere creste productia bilei, lucru care ajuta la digerrea mancarii grase. Intr-un studiu din 2-11, persoanele care au baut 1-2 pahare de bere zilnic au manifestat risc scazut de diabet de tip 2 cu 25%, in 4 ani. Asta pentru ca nivelul de glicemie s-a stabilizat, iar nvielul de adiponectina a crescut – hormonul care creste sensibilitatea la insulina.
Berea scade si colesterolul
Berea contien beta-glucani, un tip de fibra solubila cu rol de scadere a colesterolului. Berile brune contin mai mutle fibre, pana la 3,5 grame/litru. Cu cat mai inchisa la culoare, cu atat mai bogata in fibre.
Berea are si nutrienti
Calciu, magneziu, seleniu, fosfor, iod, potasiu si vitamine B – B6, B12, folati – pe toate le contine berea. O bere contine 3% din doza zilnica recomandata de B12, una din putinele surse vegetale, de importanta pentru vegetarieni. 400ml de bere ofera si 12,5% din doza zilnica recomandata de B6.