Cand vine vorba de beneficiile de care trebuie sa profitam de pe urma alimentelor, este esential sa stim si cum sa le consumam. Unele se consuma in stare cruda, altele gatite si coapte, dar cum stii sa le alegi?
SE MANANCA CRUDE
Asparagusul - Aceste betisoare vegetale sunt pline de antioxidanti care protejeaza celulele de radicalii liberi, neutralizandu-i. Consumate ca atare, fasiile de asparagus iti ofera o doza ridicata de folati – o vitamina B esentiala pentru mentinerea sanatatii creierului. Dupa ce le speli, taie-le capetele dure.
Broccoli – aceasta crucifera contine elemente vitale care lupta cu cancerul. Consumata in stare cruda, aceste elemente sunt absorbite mult mai bine in organism si isi pot indeplini indatoririle indata.
Usturoiul – gatitul ii reduce din portia de nutrienti continuti. Incearca sa zdrobesti un catel-doi in salata ta preferata sau adauga-l la final, in sosul de rosii pentru paste sau si mai bine, intinde-l pe painea prajita stropita cu ulei de masline.
Ardeii grasi rosii – sunt bogati in vitamina C, care este un nutrient solubil in apa. Gatitul sau fiertul distruge vitamina care se dizolva in apa.
SE MANANCA GATITE
Morcovii – sunt mult mai buni gatiti, desi au un gust delicios si cruzi. Cand sunt fierti, elibereaza mai mult betacaroten (vitamina A). Gatiti morcovul cu coaja intacta si doar clatiti-i bine inainte.
Ceapa – ele contin un flavonoid numit chercitina, care are proprietati antiinflamatorii. Gatitul creste cantitatea de flavonoizi, mai ales daca vorbim de ceapa rosie si galbena, care sunt mai bogate in astfel de nutrienti decat cea alba. Coaceti sau preparati soté, dar nu mai mult de 5 minute!
Spanacul – in stare cruda, este bun, dar gatit, organismul poate absorbi mult mai usor calciul continut. Calciul este esential pentru forta oaselor. Pregatiti la abur spanacul, in loc sa-l fierbeti, pentru a nu pierde nutrientii.