Ne-am gandit sa va prezentam cate o reteta-doua raw, daca tot am discutat zilele trecute despre dieta de cruditati – noua fascinatie sociala si un trend ascendant in randul pasionatilor de gastronomie si healthy living. Insa pentru a multumi pe toata lumea, am ales o gustare, un fel principal, o supa racoritoare si un desert. Va tenteaza?
SALATA CU UNT DE AVOCADO SI LAMAIE
Aceasta salata este flexibila, in sensul ca puteti cumpara fie o salata cu frunze dese, fie doar capatani de salata, iar soiul ei nu conteaza atat de mult. Aveti nevoie de doua salate proaspete, 1 avocado, 2 foi de alge nori, 50g nuci de pin, 100-150g rosii cherry. Pentru dressing, va recomandam: 1 ceasca de caju inmuiate timp de 20 de minute, ½ ceasca apa, 2-3 catei de usturoi, 1 lingurita de pudra de ceapa, 2 lingurite de suc de lamaie, ½ lingurita de sare. Amestecati toate ingredientele intr-un blender la viteza mare si gata. Cu acest amestec vom putea asezona salata. Forma finala: taiati frunzele salatei, pe care le veti aranja de la cea mai mare la cea mai mica, ornand cu dressingul rezultat pe fiecare in parte. Taiati jumatate de avocado si asezati-o langa salata. Foile de alge nori le puteti faramita si presara peste salata, iar rosiile cherry pot fi taiate marunt si amestecate printre frunzele salatei, in functie de cum preferati. La final, presarati nucile de pin peste salata. SUPA DE LIME SI AVOCADO
De ce avem nevoie? De 2 avocado, de ¾ dintr-un castravete mediu, 1 telina, sucul de la o lamaie, coriandru proaspat, 2 lingurite de chimion, 1 lingurita de coriandru maruntit, ½ lingurita sare, 1 lingurita de sos de soia (tamari daca gasiti, este varianta fara gluten), 1 ceasca de apa fierbinte – pentru supa calda.
Optional: smantana sau arpagic pentru asezonare.
Smantana puteti sa o realizati din: 1 ½ cesti de caju, 2 linguri de suc de lamaie, 1 lingura de otet din cidru de mere, 1 ceasca de apa, putina sare.
Amestecati toate ingredientele, in afara celor optionale, la un blender, pana mixtura devine o pasta omogena. Turnati intr-un vas de supa si asezonati cu ce va place mai mult!
MINIPIZZA CU SEMINTE DE IN
Pentru baza de aluat- crackers din seminte de in
½ ceasca de seminte de in, ½ ceasca din faina de seminte de in, 6 rosii medii, 1 ceasca de rosii uscate la soare si apoi tinute la inmuiat timp de 2 ore, 1 lingura de suc de lamaie, ¼ ceasca de busuioc proaspata, 3 linguri de condimente italienesti, 3 cepe medii, 1 usturoi. Amestecati toate ingredientele bine-bine, apoi impartiti in mod egal si subtire in doua tavi pentru deshidratare, pana in margini, apoi folositi o spatula pentru a taia in bucati egale de coca. Deshidratati cat este necesar.
Topping de branza si nuci de pin
½ ceasca de nuci de pin, ½ nuci macadamia, 2 lingurite de suc de lamaie, putina sare, 2 lingurite de drojdie, ¼ ceasca apa – amesecati-le bine.
Sosul de rosii
4 rosii medii, fara seminte, ¼ ceasca de rosii uscate la soare, usturoi, 2 lingurite de ulei de masline, 1 lingura de busuioc, 1 lingura de oregano uscat, 2 lingurite de suc de lamaie – pasati-le la blender.
Sos Pesto
2 cesti de busuioc, 1 lingura de rozmarin maruntit, ¼ ceasca nuci de pin, 1 lingura de ulei de masline, putina sare si 2 lingurite de suc de lamaie – amestecati-le intr-un mixer pana se maruntesc ingredientele, astfel incat sa nu devina o pasta foarte fina, ci grunjoasa.
Forma finala: incepeti cu biscuiteii din seminte de in ca baza de pizza, peste care adaugati toppingul de branza si nuci de pin, urmand sosul de rosii si apoi cel pesto. Puteti asezona cu masline, capere condimente italienesti – care va plac mai mult. Unele persoane recomanda inlocuirea bazei de pizza cu un blat din ciuperci marinate (marinati 12 ciuperci in 50g de sos tamari si 50 g ulei de masline, timp de 2 ore, dupa care umpleti ciupercile cu sosuri si toppingul de mai sus).
PRAJITURA CU MORCOVI SI PORTOCALE
Aveti nevoie de 3 morcovi, fin razuiti, 2 cesti de arahide maruntite, ¼ ceasca stafide taiate marunt, 1 lingurita de nucsoara, 1 ½ lingurite dintr-un amestec de condimente special*, 1/2 lingurita de sare, ½ lingurita de suc sau coaja de lamaie, ½ cocos uscat), indulcitor natural**.
Amestecul de condimente special: scortisoara, seminte de coriandru, nucsoara, ghimbir. Indulcitorul natural este o pasta din curmale: 1 ceasca de curmale moi si ½ ceasca de suc de portocale amestecate intr-un blender pana devine o pasta fluida.
Amestecati toate ingredientele intr-un bol larg, dupa care impartiti in diferite forme egale de prajitura sau chiar intr-o forma de tort, dupa cum doriti. Asezati pe foaia de deshidrator si deshidratati la 45 de grade Celsius, timp de 8-12 ore. Daca nu aveti un deshidrator, tineti la frigider pana se incheaga compozitia. Crema: 1 ½ ceasca de caju, ½ ceasca de apa, 2 linguri de suc de cocos sau miere, 3 linguri de ulei de cocos, 1 lingurita de extract de vanilie, putina sare. Amestecati toate ingredientele la viteza mare intr-un blender, apoi tineti la rece pana prinde consistenta. Puteti servi prajitura cu crema cand doriti si puteti asezona cu putina nucsoara deasupra.