revista

Cauzele durerilor de picioare

Cauzele durerilor de picioare

Durerile de picioare pot avea mai multe cauze: diferite boli, conditii biomecanice, lovituri, varsta, incaltamintea nepotrivita… printre cele mai cunoscute sunt traumele acute sau repetate, bolile sau o combinatie de probleme specifice sportivilor si atletilor sau la locurile de munca unde este nevoie de activitate fizica. Traumele pot aparea fie din contuzii sau forta exercitata asupra picioarelor. Tocurile dauneaza oului piciorului si oaselor talpii, iar pantofii stramti pot invineti chiar degetele si pot duce la dureri acute.

Durerile de picioare se refera la orice durere care apare intre pelvis si calcaie, iar cauzele lor nu sunt neaparat locale, ci pot fi si legate de contuziile coloanei. Aceste dureri pot fi pe termen lung, intermitente, acute sau care se dezvolta progresiv, afectand fie doar o parte din picior precum genunchiul, fie tot piciorul, sub forma de furnicaturi, amorteala, durere acuta sau senzatia de junghiuri.

Cauzele durerilor de picioare se refera la:

1.    Dureri cauzate de traume

Trauma in sensul medical, nu psihiatric, reprezinta o lovitura serioasa, o rana sau un soc survenit in picior, precum oase rupte, probleme ale oaselor sau muschilor, contuzii ale incheieturilor sau o combinatie intre ele. Chiar si traumele aparute in zona spatelui, precum asupra nervului sciatic, duce la inflamatie si la dureri in picioare – sciatica. La fel, suprasolicitarea unei parti a piciorului poate sa-l predispuna la traume sau lovituri.

-    Fracturi; reprezinta orice ruptura in os sau cartilaj. Nu toate fracturile de oase sunt provocate de traume – pacientii cu osteoporoza au oasele slabe care se pot fractura la o simpla presiune. Fracturile sunt principala cauza a durerilor de picioare si apar cand terminatiile nervoasa din tesutul ce inconjoara osul trimite semnale de durere catre creieri. Uneori, o fractura de os poate face ca muschiul sa intre in spasme, ceea ce creste durerea.

-    Suprasolicitarea tibiei: Sindromul de suprasolicitare mediana a tibiei reprezinta dureri in spatele tibiei, care apar cand se exercita prea multa forta in zona si pe tesutul conjunctiv ce leaga muschiul de os. Atletii si sportivii, in general, sunt predispusi la acest sindrom. Simptome: dureri, sensibilitate sau duritatea inflamatiei, inflamarea zonei afectate.

-    Intinderi sau entorse – sunt leziuni ale tendoanelor sau muschilor, respectiv ale cartilajelor. Ele apar cand intinzi, rasucesti sau fortezi un muschi, iar durerea este acuta, apar spasme musculare si slabiciune musculara. Entorsele apar ca rezultat al unor traume, precum o cadere, iar zona afectata se poate invineti si deveni dureroasa la contractie.

-    Sindromul de compartiment afecteaza in special antebratul sau piciorul, cand apare o crestere in presiune si inflamatii la nivelul unui compartiment: vase de sange, nervi sau tendoanele care trec prin acel “compartiment” sunt afectate. Simptome: furnicaturi, ameteli, dureri severe uneori, pierderea mobilitatii piciorului. In timp, daca nervul se comprima, poate aparea paralizie sau chiar deces.

-    Sangerari: o lovitura a piciorului care provoaca sangerare interna poate starni durerile de picioare. Sangele coagulat poate apasa tesutul, osul sau terminatiile nervoase, care duce la o inflamatie dureroasa.

2.    Boala arteriala periferica a membrelor inferioare sau circulatia proasta

Este o boala care se refera la blocaje in arterele principale care NU se afla in creier sau in vasculatura aortica sau coronariana. Ea poate fi cauzata, la randul ei, de ateroscleroza sau embolism sau de orice proces inflamator ce duce la subtierea vaselor de sange. Astfel, cu cat se ingusteaza mai mult vasele de sange din picior, cu atat scade circulatia de sange spre corp. Durerea se simte la efort fizic, la fel ca si slabiciune, ameteli, crampe musculare (claudicatie).  

3.    Dureri de picioare cauzate de boli arteriale sau de exercitii fizice

Aici, sunt recomandate masajele si repaosul temporar, pentru a calma durerile.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Psoristop 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Ginkgobil extra 60cps PRO NATURA
-50%
13 ,87 LEI
27,74
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Diurexan 40cps FARMACLASS
-30%
14 ,45 LEI
20,65
» Mai sunt inca 3 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Cele mai bune alimente pentru ficatul gras

Ficatul cantareste apropae 700g la adultii sanatosi si este…

Curcumina si enormele sale beneficii

Se intampla des ca oamenii sa confunde curcumina cu turmericul…

Alimente alcaline, ideale pentru pH-ul corpului

Corpul nostru este format din organe cu sisteme adaptate la…

Alimente bogate in fier, necesare femeilor

Cea mai frecventa forma de deficienta nutritionala este deficienta…

Remedii naturiste pentru tuse

In plin sezon de iarna – cam fara zapada si cu prea mult…

Aspirina zilnica: sanatoasa sau daunatoare?

Conform unora, aspirina luata zilnic este ieftina, accesibila…

Ce se intampla cand renuntam la zaharuri?

Conform unor studii recente facute la Universitatea din Carolina…

5 intrebari pe care sa ti le adresezi inainte de a lua vitamine zilnic

Multi se intreaba daca e cu adevarat necesar un supliment vitaminizant…

Scade colesterolul in mod eficient cu cateva metode simple

Toata lumea doreste sa scape de colesterolul marit. Este o problema…