Cate lingurite de zahar credeti ca consumam zilnic? 7, 11, 15? Un lucru e sigur: un american consuma 22 de lingurite din alimente si bauturi, zilnic, de zahar adaugat, cu mult mai mult decat se recomanda de asociatiile de sanatate: 6 lingurite pentru femei si 9 pentru barbati. Zaharurile adaugate se refera la toate tipurile de zahar si siropuri folosite in timpul procesarii alimentelor. Ele nu au valoare nutritionala, dar ofera din plin calorii.
Ce indulcitor nu este artificial?
In general, dam de indulcitori artificiali precum aspartamul, sucraloza, neotamul, insa unul este natural: stevia. Indulcitorii din stevie se fac din planta cu aceeasi denumire si pot fi de 300 de ori mai dulci decat zaharul normal, dar cu ZERO CALORII. Uneori, stevia poate lasa un gust amarui de dupa.
Cat zahar este intr-o lingurita?
In jur de 4 grame. Iar o cola de 500 ml contine 40 de grame! Sau 10 lingurite de zahar! Alege ceva mult mai sanatos precum ceai rece cu miere sau cu indulcitori naturali. Sau si mai bine, nu-l mai indulci deloc.
Ne nastem cu pofta de dulce?
Da. Ca oameni, preferam zaharul ca tip de carbohidrat. Astfel, putem manca alimente cu carbohidrati care stimuleaza eliberarea de serotonina, acea substanta chimica a starii de bine. Majoritatea celulelor din creier sunt influentate de ea pentru functia sexuala, starea de spirit, memorie si invatare, somn si apetit. De aceea dulciurile ne fac sa ne simtim... bine.
In ce se ascund zaharurile adaugate?
In bauturi carbogazoase, sucuri de fructe, bauturi pentru sportivi, energizante – sunt primele surse de zahar adaugat din alimentatia noastra. Mai mult, doua astfel de bauturi pe zi cresc riscul de-a dezvolta diabet de tip II cu 26% fara de cei care se limiteaza la un suc pe luna. Insa nu doar aceste bauturi sunt responsabile de asta. Exista multe produse lactate care contin zahar adaugat – inghetata, iaurturi – sau cereale.
Ce e cu siropul de porumb?
Este bogat in fructoza si este un sirop procesat din porumb, identic din punct de vedere chimic si nutritional cu zaharul de masa. Ambele sunt create din fructoza si glucoza si au multe calorii. Dar siropul de porumb este mult mai ieftin de preparat si usor de utilizat.
Ce e cu zaharina?
Inca mai este utilizata si astazi si este de 200-700 ori mai dulce decat zaharul de masa. Dar acest indulcitor artificial a fost corelat cu cancerul de vezica la animalele testate in laborator. De aceea, in unele regiuni, zaharina a fost inclusa pe lista agentilor cancerigeni in cazul oamenilor.
Vrei sa eviti zaharurile adaugate?
Atunci stai departe de zaharul de masa, de siropul de porumb, de melasa, concentrat de fructe sau chiar zahar brun.
Zaharul in exces provoaca diabet
Nu. Tipul 1 de diabet este genetic si nu se cunosc cauzele sale. Diabetul de tip 2 este ereditar si se bazeaza pe factorii de mediu si pe stilul de viata, dar nu pe cantitatea de zahar ingerata. Totusi, obezitatea si consumul de alimente hipercalorice – care contin mult zahar adaugat – pot creste riscul de-a dezvolta diabet.