Fierul este un mineral esential pentru ca el contribuie la productia de celule ale sangelui, iar organismul are nevoie de el pentru a produce hemoglobine cu oxigen si mioglobine, iar cand lipseste, apare anemia. Deficienta de fier este prima tulburare nutritionala din lume, pentru ca peste jumatate din populatie sufera de ea. Printre simptome se numara lipsa de energie, respiratia taiata, durerile de cap, iritabilitatea, ametelile si pierderea in greutate, asa ca iata de unde poti sa iti iei portia de fier, ca surse vegetale.
Pentru copii, este nevoie de 0,30 pana la 10 mg pe zi, depinde de varsta acestora. La adulti, barbatii au nevoie de 8 mg pe zi, iar femeile de pana la 15 mg pe zi.
Desi cele mai bune surse de fier sunt carnurile si organele animale, exista si pentru vegetarieni o cale de scapare: plante care contin fier.
Printre acestea se numara tofu, cu 6,6 mg pentru o jumatate de portie, spirulina cu 5 mg per lingura, soia gatita cu 4,4 mg, semintele de dovleac cu 4,2 mg / 25 g portie, quinoa cu 4 mg / 100 g, pasta de tomate cu 3,9 mg/100 mg, fasolea alba cu 3,9 mg/portie, spanacul cu 3,2 mg / jumatate de portie, sucul de prune cu 3 mg/200 ml, lintea cu 3 mg/100 g.
Pentru a te bucura de cat mai mult fier din alimentatie, este recomandat sa mananci si alimente bogate in vitamina C, care ajuta corpul sa absoarba acest mineral. In schimb, evita ceaiul si cafeaua care contin polifenoli ce incetinesc absorbtia fierului in organism. Evita alimentele cu calciu din plin, timp de jumacatate de ora dupa sau inainte de a manca alimente bogate in fier.