revista

Acidul folic in sarcina

Acidul folic in sarcina

În fiecare an, se nasc în jur de 3000 de copii cu defecte ale tubului neural. Copiii care supravieţuiesc sunt adesea paralizaţi pe viaţă pe partea stangă. Pentru a avea un copil sănătos, trebuie ca mama lui să fie sănătoasă, în primul rînd. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci pentru a preveni riscurile este să consumi destul acid folic în fiecare zi, mai ales înainte de concepere şi la începutul sarcinii.

Mai întîi, ce este acidul folic?

Acidul folic este vitamina B9, care se regăseşte cel mai mult în legumele verzi precum spanacul, în sucul de portocale, în cereale şi în suplimente de vitamine. Beneficiile sale sunt că ajută foarte mult la dezvoltarea tubului neural, a creierului şi a măduvei spinării.

Cel mai comun defect al tubului neural este spina bifida (o dezvoltare incompletă a măduvei spinării),  cît şi problemele legate de dezvoltarea creierului, cînd creierul nu se mai dezvoltă sau o parte din el lipseşte. Acestea apar de obicei în primele 28 de zile ale sarcinii – chiar înainte ca femeia să ştie că e însărcinată.

E important ca toate femeile aflate la vîrsta conceperii copiilor să asimileze destul acid folic – nu numai cele care plănuiesc să rămînă gravide. Se pare că 50% dintre sarcini sunt planificate, aşa că fiecare femeie ar trebui să se asigure de sănătatea ei. Ele pot evita defectele grave din naştere ale copiilor, cît şi altele precum complicaţiile naşterii, pierderea ei, bolile de inimă, infarctul şi boala Alzheimer pentru mame.

Doctorii încă nu sunt singuri în totalitate de ce acidul folic are un asemenea efect puternic în prevenirea defectelor grave din naştere, dar stiu însă ca această vitamină este crucială în dezvoltarea ADN-ului. Ca rezultat, acidul folic joacă un rol incredibil în dezvoltarea celulelor roşii, cît şi în formarea ţesuturilor.

Cum să asimilezi destul acid folic?

Studii repetate arată ca femeile care iau 400 de micrograme de acid folic (0.4 mg) pe zi înainte de conceperea bebeluşului şi în timpul sarcinii, la început, reduc riscul de a naşte copii cu defecte cu pînă la 70%!

Acidul folic este important înainte de a rămîne însărcinată şi cel puţin în primele 3 luni de sarcină. Ca să fii sigură că asimilezi destul acid folic, trebuie să consumi produse din cereale – o cantitate mare se regăseşte în cerealele de dimineaţă, în pîine, paste, în orez. Dar pentru majoritatea femeilor, consumul de mîncăruri fortifiante nu este suficient. Pentru a ajunge la doza zilnică recomandată, probabil e nevoie de un supliment de vitamine.

În timpul sarcinii, corpul tău are nevoie de o cantitate mai mare de nutrienţi decît înainte de a rămîne însărcinată. Deşi vitaminele prenatale nu trebuie să înlocuiască o dietă echilibrată, ele redau atît ţie, cît şi copilului, un surplus de vitamine şi minerale. Se recomandă suplimentele de acid folic în plus faţă de aceste vitamine prenatale.

Discută cu doctorul tău despre doza zilnică de acid folic şi întreabă oricînd ce poate să îţi recomande. De asemenea, discută cu medicul tău dacă deja ai avut o sarcină care a fost afectată de un defect din naştere. Îţi poate recomanda să măreşti doza zilnică de acid folic pentru a scădea riscul apariţiei altei sarcini afectate.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Fitotensin forte c47 63cps FARES
-7%
37 ,77 LEI
40,61
Hepatofit forte d80 30cps FARES
-7%
33 ,99 LEI
36,55
Biomobil L95 63cps FARES
-5%
59 ,80 LEI
62,95
Biosept nazal a27 ulei 5ml FARES
-7%
39 ,86 LEI
42,86
Farebil d96 30cps FARES
-7%
35 ,94 LEI
38,65
Complex de vitamine b naturale 60cps FARES
-7%
42 ,43 LEI
45,62
Crom seleniu zinc f176 30cps FARES
-9%
28 ,09 LEI
30,87
Sirop Biosept a16 250ml FARES
-8%
30 ,09 LEI
32,71
» Mai sunt inca 4354 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Alimente bune si rele pentru somn: tu ce mananci seara?

Esti ceea ce mananci, dormi in functie de ceea ce mananci si…

Cum scapam de atacul de panica? Metode de relaxare rapida

Dureaza cateva minute sau cateva zeci de minute – rareori…

10 alimente esentiale pentru cei care practica yoga

Minte sanatoasa in corp sanatos, un principiu care se potriveste…

Ginkgo biloba, un tratament natural pentru dementa?

Este unul dintre cele mai populare remedii naturiste care exista…

Melatonina, hormonul somnului. Cum te ajuta suplimentele de melatonina

Desi se recomanda o medie de 8h de somn pe noapte, oamenii dorm…

Cum meditatia calmeaza anxietatea si stresul

Mai putin somn, mai multa munca si rare momente de-a trai, pur…

5 alimente surprinzatoare pentru oase puternice

Cu toate ca afecteaza si barbatii, si femeile, pierderea densitatii…

6 moduri in care sa te calmezi instant

Suntem din ce in ce mai sensibili la factorii de stres, iar…

Fii mai fericit in 4 pasi!

Cum sa-ti gasesti calea mai usor spre implinire sau fericire?…