revista

Acizii grasi OMEGA-3 reduc riscul de diabet de tip 1 si de cancer

Acizii grasi OMEGA-3 reduc riscul de diabet de tip 1 si de cancer

Un studiu publicat in prestigiosul Jurnal al Asociaţiei Medicale Americane a urmărit 1770 de copii ce aveau risc mărit pentru diabet de tip-1. Cercetătorii au observat o scădere cu 55% a riscului de apariţie a bolii la copii ce au consumat acizi graşi omega-3 de tip animali (peşte, ulei de peşte, untură de peşte).
 
Studiul, numit şi DAISY (Diabetes Autoimmunity Study in the Young) - Studiul Autoimunităţii in Diabet la Tineri, este unul de tip observaţional, longitudinal. A fost realizat in Denver, Colorado, pe o perioadă lungă de timp : Ianuarie 1994- Noiembrie 2006 şi experţii au urmărit 1770 de copii cu risc de apariţie a diabetului de tip 1 (copiii cu anumite gene ce predispun la apariţia bolii, sau cei care au un frate sau un părinte cu boala sunt cei la risc de a face diabet de tip-1).

Cercetătorii au verificat ulterior apariţia Insulitei Autoimune (IA) la toţi subiecţii.

Ce inseamnă aceasta IA ?

In pancreas există nişte structuri denumite şi insulele lui Langhers, după numele medicului ce le-a descoperit in 1869. Insulele au celule de diferite tipuri. 65-80% din celulele insulei sunt de tip beta şi secretă insulină.
Insulita este de fapt o inflamaţie a celulelor insulei. Diabetul de tip-1 este considerat a fi o boală autoimună. In organism apar autoanticorpi antiinsulă ce distrug celulele producătoare de insulină. Există şi şi alte tipuri de autoanticorpi , printre care autoanticorpi antiinsulină, dar cauza apariţiei acestor autoanticorpi nu este cunoscută. Odată ce aceşti autoanticorpi apar, bolnavii fac diabet de tip-1 şi depind de administrarea de insulină pentru a supravieţui.
Cercetătorii au urmărit subiecţii an de an şi au determinat că apariţia insulitei (practic apariţia diabetul de tip-1) poate fi prevenită printr-un consum sporit de acizi graşi omega-3 proveniţi din peşte.
Experţii au evaluat alimentaţia copiilor folosind un chestionar cu 111 itemi completat de mamele acestora. De-a lungul anilor de urmărire, 58 de copii au dezvoltat IA. Copiii la risc de a dezvolta boala cu o dietă bogată în acizi graşi omega-3 animali au avut in final o reducere a riscului de diabet de tip-1 cu 55%. Atunci cănd cercetătorii au luat in considerare persoanele pozitive la 2 sau mai mulţi autoanticorpi, consumul de omega-3 scade riscul cu 77% de IA.

Acizii graşi omega 3 importanţi pentru sănătatea umană sunt acidul alfa linolenic (ALA) - găsit in lumea vegetală : nuci, alune, fistic, seminte de in dar şi acidul eicosapentaenoic (EPA) şi acidul docosahexaenoic (DHA), ultimii doi găsindu-se mai ales in uleiul de peşte. Pentru copii acest aspect este foarte important, organismul copiilor nu poate  metaboliza acidul alfa linolenic, ci doar formele de Omega-3 EPA si DHA.

Acizii graşi omega-3 sunt extrem de bine cercetaţi, doar in baza de date Medline fiind publicate peste 10000 de studii, 160 dintre acestea fiind publicate in anul 2007.
Pe 8 Septembrie 2004 FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA) a permis ca pe produsele ce conţin acizii EPA şi DHA să apară următoarea sintagmă : "dovezi consistente dar neexclusive arată că un consum de acizi graşi omega-3 EPA şi DHA pot reduce riscul bolii de inimă".
Cercetări publicate in ultimii ani au stabilit că acizii graşi omega-3 sunt esenţiali pentu sănătate, fiind folositori in numeroase afecţiuni.

Omega-3 reduc colesterolul

Astfel, un studiu publicat in ediţia din August 2007 a Jurnalului American de Nutriţie Clinică (AJCN) a arătat că suplimentarea cu 3 grame de DHA zilnic, vreme de 45 de zile a redus cu 24% nivelul trigliceridelor (grăsimi in sănge) şi cu 21% nivelul particulelor LDL mici şi dense (colesterolul rău din sănge).(3)
In ediţia din mai 2007 a AJCN fusese publicat un alt studiu ce a arătat că acizii graşi omega 3 apără impotriva aritmiilor cardiace, beneficiile fiind vizibile chiar şi la un consum de 300 grame de peşte pe săptămană. (4)

Acizii graşi omega-3 luptă impotriva cancerulului.

Ei reduc riscul de apariţie al cancerului colorectal cu 40%, după cum arată un studiu publicat pe 15 Iulie 2007 in Jurnalul American de Epidemiologie.(5) Un alt studiu publicat in Jurnalul Nutritiţia şi Cancerul a arătat că DHA blochează in proporţie de 93% creşterea celulelor tumorale in vivo (adică la şoareci inoculaţi cu celule tumorale). (6) Acizii graşi omega-3 previn apariţia metastazelor in cazul cancerului, după cum arată un studiu publicat in ediţia din August 2007 a Jurnalului European de Nutriţie. (7)
Alte beneficii sunt încetinirea declinului cognitiv in cazul bolnavilor de Alzheimer (AJNC aprilie 2007) (8), activitate antidepresivă eficientă la bolnavii cu depresie, anxietate sau alte tulburări de comportament psihiatrice (Jurnalul de Psihiatrie Clinică, Iulie 2007) (9) şi chiar diminuarea durerilor articulare in cazul unor boli inflamatorii precum artrita reumatoidă, bolile inflamatorii intestinale şi dismenoreea, după o perioadă de suplimentare de 3-4 luni. (Jurnalul Durerea, Mai 2007).
In cazul pacienţilor care au suferit deja un infarct, 1 gram de omega-3 pe zi reduce cu 20% mortalitatea şi cu 45% riscul de moarte subită. (Jurnalul Inima, 2006 decembrie).(11)

Sursele naturale de acizi omega-3 sunt utile, dar atenţie, 100 grame de somon conţin echivalentul a 1 gram de acizi omega-3 purificaţi. Principalul risc al consumului de peşte este pentru gravide, întrucăt peştele oceanic, în special peştii răpitori (rechin, macrou, peşte cap de sabie  pot fi contaminaţi cu mercur, lucru ce poate duce la malformaţii ale fătului. FDA recomandă limitarea peştelui la aproximativ 300 - 400 de grame pe săptămănă, iar acesta să fie ales dintre somn, somon, ton alb, deoarece aceştia acumulează puţin mercur.(12)

Beneficiile acizilor graşi omega-3 îi recomandă tuturor categoriilor de consumatori.

Sunt utili in tratamentul şi profilaxia bolii de inimă, cancerului, bolilor psihice şi bolilor inflamatorii.
Ca regulă generală, consumaţi peşte de 2 ori pe saptămănă şi suplimentaţi dieta cu acizi graşi omega-3 (ulei de peşte), in limita a 3 grame de acizi DHA şi EPA zilnic. Dar gravidele, femeile care alaptează şi copiii tineri nu trebuie să depăşească 300 grame de peşte pe săptămănă.
Avantajul Uleiului de peşte standardizat este testat de producători şi nu conţine mercur sau alţi poluanţi.

Alte două studii recente confirmă implicaţiile profunde ale vitaminei D în prelungirea vieţii şi încetinirea îmbătrânirii. Publicat în ediţia din noiembrie 2007 a Jurnalului American de Nutriţie Clinica, un studiu al Colegiului Regal din Londra a arătat că nivelul crescut de vitamina D este asociat cu un efect antiîmbătrânire. Cercetătorii au studiat 2160 de femei cu vârste între 18 şi 79 de ani. Ei au dozat în sânge nivelul de vitamina D, măsurând şi lungimea telomerilor leucocitari(LTR). Aceştia sunt un factor de predicţie al vârstei şi bolilor corelate cu îmbătrânirea. Lungimea lor scade cu fiecare trecere a unui ciclu de diviziune celulară, dar şi în stările de inflamaţie. In comparaţie cu subiecţii care au avut cel mai mic nivel al vitaminei D în corp, cei care au avut cele mai mari nivele de vitamina D, LTR a fost mai lungă 107 perechi de baze (unităţi telomerice), sau cu echivalentul a 5 ani de viaţă a telomerilor. Dimensiunea telomerilor a fost mai scurtă şi la cei cu inflamaţie sistemică (observate prin dozarea proteinei C reactive - un marker al inflamaţiei). Dintre subiecţii testaţi, 700 consumau suplimente cu vitamina D, iar aceştia au avut LTR mai mare decât cei ce nu luau suplimente cu vitamina D. Aceste cercetări arată pentru prima oară că oamenii care au nivele mai ridicate de vitamina D îmbătrânesc mai lent decât cei cu un nivel scăzut.

Uleiul din ficat de cod conţine atât Omega-3 şi vitamina D, cumulând efectele atât ale vitaminelor cat si ale acizilor graşi Omega-3.
De asemenea, Uleiul din ficat de cod pentru copii poate deveni o sursă exclusivă de vitamina D pentru copii, din primele luni de viaţă, produsul fiind foarte pur şi eficient.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Distonoplant blister n152 30cps FARES
-8%
30 ,90 LEI
33,59
Biosept nazal a27 ulei 5ml FARES
-8%
34 ,81 LEI
37,84
Detoxifiant cu ganoderma p127 63cps FARES
-8%
37 ,89 LEI
41,18
Glicostat forte M108 60cps FARES
-8%
31 ,15 LEI
33,86
Quercetina 500 mg + vitamina d3 f195 30cps FARES
-6%
69 ,13 LEI
73,54
Vitamina c 500 naturala solubila 10plicuri FARES
-7%
32 ,23 LEI
34,66
Farebil d96 30cps FARES
-10%
29 ,00 LEI
32,22
Fitotensin forte c47 63cps FARES
-9%
31 ,55 LEI
34,67
Biosept forte capsule moi 20cps FARES
-8%
37 ,85 LEI
41,14
Complex laxativ cu fibre- D155 15plicuri FARES
-9%
43 ,98 LEI
48,33
» Mai sunt inca 4099 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Proprietatile terapeutice ale uleiului de lavanda

Când auzi cuvântul „lavandă”, s-ar putea…

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

Starea psiho morală ca factor terapeutic

Starea psiho morală ca factor terapeuticBolile sau suferințele…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

Dezechilibrul energetic, cauza tuturor bolilor

Permiteţi-mi să vorbesc aici pe scurt despre o zonă foarte importantă…

Beneficiile unei plimbari prin padure - silvoterapia sau baia de padure

Pădurea contribuie la apărarea sănătății noastre nu numai prin…

Tigarile si atacurile de panica

Fumatul constituie o dependență periculoasă, deoarece calmează,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Scapa de urmatoarele lucruri din bucatarie acum!

Pentru sanatatea ta fizica si psihica, ar fi mai bine sa renunti…