Pentru ca mancarea organica sau cel putin provenita din surse sigure este destul de scumpa, inca, la noi pe piata, normal ca ne vine greu sa scoatem banii din buzunare. Insa daca suntem putin mai chibzuiti si creativi, putem sa le crestem chiar la noi acasa, fara a trebui nimic mai mult decat apa!
Ce alimente putem creste la noi acasa?
Orice leguma frunzoasa verde! Foloseste frunzisoarele care mai au cotor si punele intr-un bol de apa, undeva la un loc insorit in bucatarie. In cateva zile, ar trebui sa vezi deja cum se dezvolta tulpina si, in cateva saptamani, vei avea leguma in sine gata de consumat!
Telina creste foarte bine cand contine tulpina. Pune baza intr-un vas cu apa la temperatura camerei, aproape de lumina solara, si vezi cum creste pe zi ce trece.
Si lemongrass poti cultiva acasa. Foloseste tulpina si pastreaza radacina intr-un pahar cu apa. Odata ce sta o saptamana in apa, radacina va prinde mustati si se va dezvolta usor. Acum o poti sadi intr-un sol fertil, intr-un ghiveci si va creste ca orice verdeata aromata.
Mugurii de fasole sunt o delicatesa in foarte multe forme! Si le poti creste foarte usor intr-un borcan curat cu putina apa. Asigura-te totusi ca scurgi boabele de fasole de apa, la cateva zile, pentru a inmuguri proaspete.
Avocado – nu arunca samburele de avocado! Planteaza-l si in timp vei vedea cum creste planta, iar fructele care vor aparea vor fi numai bune de consumat. Insa in cazul avocado-ului, dureaza mai mult decat in cazul celorlalte.
Usturoiul se poate sadi daca incolteste, in pamant fertil, iar in cateva luni vei avea usturoi proaspat romanesc, numai bun de consumat direct din “gradina” ta! La fel se intampla si in cazul cepei de orice fel, care trebuie sa aiba radacina intacta atunci cand o plantezi, pentru a se prinde.
Verdeturile, in general se pot replanta daca ai tulpina si radacina, in cazul unora dintre ele. Ai nevoie de un pahar de apa si de o tulpina de 10 cm de planta. Schimba apa saptamanal si tine la soare. Vei vedea cum se ivesc radacinile noi, pe care le poti sadi intr-un ghiveci, la lumina solara.