revista

Cat de periculos este fumatul pe timpul sarcinii?

Cat de periculos este fumatul pe timpul sarcinii?

De ce este atat de periculos sa fumati pe durata sarcinii?

In primul rand, fumul de tigara contine peste 4000 de substante chimice, dintre care amintim cianida si alte 60 de compusi cancerigeni. Atunci cand o femeie este insarcinata, fumul si acele substante toxice intra in circuitul sangvin direct spre fat, pentru ca prin sange se transmit toti nutrientii si oxigenul de la mama la copil.
In al doilea rand, pe langa faptul ca fumatul nu are niciun avantaj pentru copil, doi compusi – nicotina si monoxidul de carbon – sunt teribil de periculosi pentru ca duc la aparitia complicatiilor la nastere, declara si obstetricienii. Cele mai grave complicatii – nastere prematura, greutatea sub medie, moartea copilului la nastere – sunt puse pe seama faptului ca cele doua substante mentionate mai sus taie din resursele de oxigen pe care copilul ar trebui sa le primeasca. Nicotina ingusteaza vasele de sange din corp, inclusiv cordonul ombilical, fortand fatul sa se chinuie sa respire. Mai mult. Trombocitele care conduc oxigenul incep sa ia cu sine moleculele de monoxid de carbon.

Cum afecteaza fumul de tigara sanatatea copilului?

Lipsa resurselor de oxigen au efecte foarte grave asupra cresterii si dezvoltarii fatului – in medie, fumatul pe timpul sarcinii dubleaza sansele ca bebelusul sa se nasca prematur sau cu o greutate foarte mica la nastere sau si mai rau, riscul de a naste un copil mort se dubleaza.
Desi cateva tigari pe zi fac mai putin rau decat un intreg pachet, diferenta nu este foarte mare. Daca luati in considerare ca doua pachete de tigari fumate pe zi pot duce la nasterea unui copill de 500 de grame, sansele de a va lasa de fumat pe timpul sarcinii cresc exponential, nu? Chiar si cateva tigari fumate ocazional micsoreaza surplusul de oxigen de care fatul are nevoie pentru dezvoltarea normala.
Copiii care se nasc sub greutatea normala tind sa aiba plamanii subdezvoltati, incapabili de a functiona independent, ceea ce presupune ca primele zile de viata sa fie petrecute in spital, asistati de aparate care sa ii ajute. Dupa ce invata sa respire singuri, copilasii pot avea in continuare probleme de respiratie precum astmul, din cauza dezvoltarii intarziate a plamanilor sau a altor efecte negative provocate de nicotina.

Intr-un studiu american publicat in 2011, s-a analizat riscul aparitiei defectelor din nastere la copiii mamelor fumatoare, care a crescut cu 20-70% fata de cel la care ar fi fost supusi copiii cu mame nefumatoare. Defectele congenitale se refera si la cele care impiedica circulatia sanguina din dreapta inimii catre plamani sau impierdica circulatia intre camerele inimii.
Si creierul copiilor e afectat pe timpul sarcinii, in timp putand aparea tulburari de invatare si deprindere, probleme comportamentale, un coeficient de inteligenta scazut.

Ce puteti face?

Cel mai mare avantaj in urma prezentarii acestor complicatii provocate de fumat este ca va puteti lasa de acest viciu de dragul copilului, o sansa foarte mare de a trai mai sanatos. Bineinteles, ar trebui sa va lasati de fumat inainte de a ramane insarcinata, pentru a facilita conceperea copilului – fumatul micsoreaza sansele de a face un copil cu 40%. In plus, studiile au arata ca mamele care se lasa de fumat macar in primul trimestru de sarcina pot naste un copil complet sanatos, cu greutate buna si la termen!

Dupa saptamana 14 de sarcina, fetusul incepe sa creasca mult in greutate, de aceea, daca fumatii si in acea perioada, intarziati devoltarea lui. Imediat ce va lasati de fumat, copilul va primi oxigenul vital si va incepe sa creasca.

Desi nu exista persoana care sa nu fie constienta de riscurile nesanatoase ale fumatului, este greu sa va lasati de acest viciu. Nicotina se infiltreaza bine in sange si poate pune la risc viata copilului, pentru ca va pune sa faceti o alegere. Cel mai bine, cand decideti sa va lasati de fumat, apelati la persoana cea mai apropiata care va poate sustine alegerea – alegerea vietii!

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Psoristop 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Ginkgobil extra 60cps PRO NATURA
-50%
13 ,87 LEI
27,74
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Diurexan 40cps FARMACLASS
-30%
14 ,45 LEI
20,65
» Mai sunt inca 3 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Alimente bune si rele pentru somn: tu ce mananci seara?

Esti ceea ce mananci, dormi in functie de ceea ce mananci si…

Cum scapam de atacul de panica? Metode de relaxare rapida

Dureaza cateva minute sau cateva zeci de minute – rareori…

10 alimente esentiale pentru cei care practica yoga

Minte sanatoasa in corp sanatos, un principiu care se potriveste…

Ginkgo biloba, un tratament natural pentru dementa?

Este unul dintre cele mai populare remedii naturiste care exista…

Melatonina, hormonul somnului. Cum te ajuta suplimentele de melatonina

Desi se recomanda o medie de 8h de somn pe noapte, oamenii dorm…

Cum meditatia calmeaza anxietatea si stresul

Mai putin somn, mai multa munca si rare momente de-a trai, pur…

5 alimente surprinzatoare pentru oase puternice

Cu toate ca afecteaza si barbatii, si femeile, pierderea densitatii…

6 moduri in care sa te calmezi instant

Suntem din ce in ce mai sensibili la factorii de stres, iar…

Fii mai fericit in 4 pasi!

Cum sa-ti gasesti calea mai usor spre implinire sau fericire?…