Cei care sunt consumatori de cafea cu siguranta stiu ca ea poate deveni un viciu, insa are si anumite beneficii in paralel, asa ca de ce sa nu le descoperim pe toate?
Pro: cafeaua contine antioxidanti. Boabele de cafea, ca si alte produse vegetale cu seminte, contin antioxidanti din plin. De fapt, potrivit cercetarilor, cafeaua este sursa numarul 1 de antioxidanti din dieta. Asta pentru ca aproape nimei nu-si incepe ziua fara a savura o ceasca aromata.
Pro: cafeaua poate diminua riscul de a face diabet. In studii recente, se pare ca s-a descoperit ca intr-o comunitate americana, riscul de diabet era de 40-70%. In 7 ani, cei care consumau cafea au avut un risc cu 67% mai mic, fata de cei care nu beau cafea. Si nu numai atat! Si alte studii asupra legaturii dintre cafea si diabet a fost facuta si de cei de la Harvard, care au descoperit ca cei care beau in mod regulat sunt cu 50% mai predispusi ca barbati si cu 30% mai putin predispusi ca femei. Bineinteles, autorii studiilor nu recomanda cantitati exagerate de cafea, dar continutul antioxidant al cafelei este demn de luat in seama.
Pro: cafeaua scade riscul si altor boli. Studiile ne arata ca cei care experimenteaza aroma cafelei au un risc scazut de a dezvolta cancer de colon, ciroza, pietre la rinichi, cancer de san sau endometrial. In plus, consumul regulat tine la distanta si boala Parkinson.
Pro: cafeaua iti da energie pentru fitness. Tot unele studii au arata ca si cafeina imbunatateste performantele atletice. Expunerea celulelor musculare la cafeina e ca si cum le-ar supune antrenamentului. Bineitneles, nu inseamna ca o ceasca de cafea tine locul unui exercitiu, insa are impact pozitiv asupra endurantei. Depozitele de carbohidrati din muschi se incarca mai repede cand atletii consuma atat carbohidrati cat si cafeina.
Pro: cafeaua poate incetini imbatranirea. Studiile au arata ca cafeina diminueaza pierderea fortei musculare ce apare odata cu imbatranirea. In plus, cafeina previne inflamatia creierului, care ar putea duce la boli neurodegenerative.
Contra: cafeaua poate creste riscul unor afectiuni. Substantele naturale din cafea pot creste nivelul de colesterol. Doua cesti pe zi cresc, de asemenea, riscul bolilor de inima la cei cu mutatii genetice comune care incetinesc procesarea cafeinei in organism. In plus, daca esti hipertensiv, trebuie sa limitezi consumul de cafea.
Contra: toleranta la cafea variaza mult. Unii oameni pot bea o cana intreaga si sa doarma bustean dupa o ora. Altii, chiar si o gura de cafea le supara stomacul. Unii sunt anxiosi, iritati, au dureri de cap. Altii sunt energici si bine-dispusi. Dar niciodata nu combina cu alte energizante!