revista

Fumatul creste riscul apariţiei sindromului premenstrual

Fumatul creste riscul apariţiei sindromului premenstrual

Sunteţi o fumătoare care suferă de simptome acute ale sindromului pre-menstrual?

Dacă răspunsul este „DA”, atunci aveţi un motiv în plus pentru a vă hotărî să aruncaţi definitiv ţigările. Un studiu efectuat la Universitatea Massachusetts din Amherst arată că femeile fumătoare cu vârste cuprinse între 27 şi 44 de ani sunt de două ori mai predispuse în a contacta sindromul pre-menstrual în următorii 2 până la 4 ani, în special simptomele legate de schimbările hormonale, precum durerile de spate, balonările, acneea şi sensibilitatea sânilor.

Detaliile studiului

Publicat în American Journal of Epidemiology, în studiu s-au folosit datele a 116678 de infirmiere americane înregistrate începând cu 1989. În esenţă, studiul a revelat că femeile fumătoare sunt de 2,1 ori mai predispuse decât cele nefumătoare în a dezvolta sindromul pre-menstrual în următorii 2 până la 4 ani. Totodată, este importantă şi frecvenţa cu care se consumă acest viciu; una din descoperirile studiului este aceea că, cu cât o femeie fumează mai mult, cu atât creşte riscul dezvoltării acestui sindrom.

Descoperirile noastre întăresc ideea conform căreia fumatul creşte riscul agravării sindromului pre-menstrual şi constituie un motiv în plus, în special pentru adolescente şi tinere femei, de a nu fuma.
O altă descoperire interesantă a studiului este aceea că femeile care s-au apucat de fumat în perioada adolescenţei sau a tinereţii au un risc şi mai mare de a manifesta simptomele mai sus amintite. De exemplu, acele femei care s-au apucat de fumat înaintea vârstei de 15 ani, sunt de 2,53 ori mai predispuse în a contacta sindromul pre-menstrual.
Există posibilitatea ca acele femei care s-au apucat mai devreme de fumat şi, în consecinţă, au fumat mai mult să nu fie la fel de afectate ca acele femei care se apucă de fumat într-un anumit moment al vieţii. Descoperirile studiului nu sugerează că această posibilitate se datorează faptului că femeile se apucă de fumat la o vârstă mai fragedă şi fumează o perioadă mai lungă de timp decât femeile care se apucă de fumat mai târziu. Este necesară o cercetare adiţională asupra impactului fumatului în etape diferite ale vieţii unei femei. Deci, dacă sunteţi o femeie care s-a apucat devreme de fumat, aceasta este o informaţie de care trebuie să ţineţi cont.

Legătura hormonala

General vorbind, simptomele sindromului pre-menstrual nu sunt foarte bine înţelese de către comunitatea medicală, cu toate că mulţi medici consideră rolul hormonilor ca fiind semnificativ. Medicamentele care afectează nivelul hormonilor în organism pot, spre exemplu, să aducă grave dereglări ciclului menstrual al unei femei şi, de asemenea, pot determina apariţia simptomelor sindromului pre-menstrual.

Şi cum s-a dovedit deja că fumatul afectează nivelurile anumitor hormoni, există cu siguranţă o legătură cu acest viciu. Studiile precedente au demonstrat că fumatul poate afecta nivelurile de estrogen, progesteron, testosteron şi alţi hormoni, mulţi dintre aceştia fiind implicaţi în dezvoltarea sindromului pre-menstrual. Anumite studii au arătat că fumătoarele au cicluri menstruale mai scurte şi mai neregulate decât nefumătoarele. Fumatul poate, de asemenea, să reducă nivelurile de vitamina D din organism, ceea ce poate duce la creşterea riscului apariţiei sindromului pre-menstrual.

Concluzii

Echipa de cercetători evidenţiază printr-un alt studiu, realizat în 2008, faptul că 26% dintre adolescentele de clasa a XII-a au fumat cel puţin într-una din ultimele 30 de zile, acest procent fiind semnificativ. Punând laolaltă descoperirile celor 2 studii, se poate observa că fumatul este o cauză majoră în apariţia simptomelor pre-menstruale la tinerele femei.

Se cunosc deja efectele nocive ale fumatului pe termen lung.  Prezentul studiu scoate la iveală efectul advers al fumatului asupra sănătăţii pe termen scurt. O dată cu descoperirea cercetătorilor a faptului că sindromul pre-menstrual afectează aproximativ 20% dintre femei atât în relaţiile de cuplu, cât şi în activităţile zilnice, cu siguranţă se poate găsi impulsul necesar pentru ca fumătoarele să renunţe la acest obicei.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4338 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Alimente bune si rele pentru somn: tu ce mananci seara?

Esti ceea ce mananci, dormi in functie de ceea ce mananci si…

Cum scapam de atacul de panica? Metode de relaxare rapida

Dureaza cateva minute sau cateva zeci de minute – rareori…

10 alimente esentiale pentru cei care practica yoga

Minte sanatoasa in corp sanatos, un principiu care se potriveste…

Ginkgo biloba, un tratament natural pentru dementa?

Este unul dintre cele mai populare remedii naturiste care exista…

Melatonina, hormonul somnului. Cum te ajuta suplimentele de melatonina

Desi se recomanda o medie de 8h de somn pe noapte, oamenii dorm…

Cum meditatia calmeaza anxietatea si stresul

Mai putin somn, mai multa munca si rare momente de-a trai, pur…

5 alimente surprinzatoare pentru oase puternice

Cu toate ca afecteaza si barbatii, si femeile, pierderea densitatii…

6 moduri in care sa te calmezi instant

Suntem din ce in ce mai sensibili la factorii de stres, iar…

Fii mai fericit in 4 pasi!

Cum sa-ti gasesti calea mai usor spre implinire sau fericire?…