O fracțiune din ginsengul american poate să inhibe creșterea celuelor canceroase la sânul uman. În doze mari, extractul de ginseng a fost capabil să ucidă celulele canceroase umane, din culturi. Experimentele de viitor vor investiga biovalabilitatea și efectul anticancer al ginsengului la animale și oameni.
Cancerul la sân este cel mai diagnosticat cancer la femei. Un procentaj semnificativ de cancer la sân este dependent de hormoni, deci estrogenul stimulează creșterea cancerului. Dar multe plante, inclusiv alimente și ierburi, conțin fitoestrogeni, care sunt compuși naturali asemănători din punct de vedere structural și funcțional cu estradiolul – folosit ca tratament în controlarea cancerului.
Fitoestrogenii pot afecta metabolismul estradiolului și au efect antioestrogenic. Ginsenosidele si fitoestrogenii găsiți în ginseng au efecte asemănătoare fitoestrogenilor din soia, care sunt foarte cunoscuți în inhibarea cancerului la sân în țările asiatice.
Sunt două specii de ginseng valabile pe piață.
Rădăcina de ginseng coreean (Panax ginseng) a fost folosit în medicina chinezească de mii de ani, în timp ce ginsengul american (Pana quinquefolius) a fost folosit de nativii americani din State și din Canada. Proprietățile farmaceutice ale ginsengului se datorează celor peste 30 de ginsenoside care împart aceeași structură chimică asemănătoare steroidului. Unele ginsenoside sunt comune ambelor specii deginseng în cantități diferite.
Studiile pe culturile de celule au demonstrat că anumite ginsenoside au efecte anticancer, incluzând inhibarea creșterii celulelor canceroase, a toxicității lor, transformarea inversă a celulelor tumorii (restaurarea celulelor normale) și inhibarea invaziei celulelor tumorii. Totuși, nu toate ginsenosidele au proprietăți anticancer.
De vreme ce ginsenosidele au structură steroidală, se crede că au cele mai puternice efecte anticancer pe cancerul la sân în special. Studiile au arătat că ginsenosidele nu sunt estrogenice. Celulele tratate cu hormoniul estradiol și cu ginseng nu s-au mai dezvoltat, ceea ce sugerează că ginsenosidele afectează receptorii de estrogen. De aici se fac multe experimente pentru a arătat proprietățile ginsengului de a trata și preveni cancerul la sân la femei.
În general, ginsengul întărește sistemul imunitar și îmbunătățește starea de sănătate și energia. Se pare că reglează glucoza din sânge și presiunea sângelui, dar ușurează și simptomele menopauzei, depresia, anxietatea. Posibilitatea de a trata anumite efecte adverse ale tratamentului cancerului și ale bolii în sine, precum oboseala, este deja aproape o certitudine.
Deși nu există o doză recomandată, pentru oboseala stârnită de cancer cere de la 750 la 2000 mg ginseng, timp de 8 săptămâni. Din cauza unor efecte adverse (probleme cu somnul, energie, dureri de cap), medicii recomandă un tratament cu ginseng de maxim 3 luni.