revista

Importanta vitaminei C

Importanta vitaminei C

Vitamina C, sau acidul ascorbic, este una dintre cele mai valoroase substante de pe pamant. Fara ea, ne-ar fi imposibil sa percepem deosebirile dintre culori, sa constientizam trecerea timpului, sa traim bucuria si entuziasmul.
In organismul uman, vitamina C are doua mari functii: întărirea imunităţii şi echilibrarea psihicului. Ea este cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor.

In sistemul imunitar, vitamina C este dusmanul oricaror agenti patogeni, al parazitilor, virusurilor, microbilor si al radicalilor liberi. Si, intrucat radicalii liberi ne aduc imbatranirea si in final moartea, se poate afirma ca vitamina C este cel mai eficient aparator al tineretii. 

Vitamina C mai indeplineste in corpul nostru o functie suplimentara, deloc neglijabila. Ea consolideaza tesutul conjunctiv. In acelasi timp, tonifica si netezeste peretii tuturor vaselor de sange, de la cele mai mari pana la capilarele de dimensiuni microscopice.

 Vitamina C joaca un rol important si in asimilarea calciului in organismul nostru. Calciul singur se deplaseaza prea lent pe drumul sau spre celule, atunci cand ele il asteapta in cantitati mari. Combinat insa cu vitamina C, el formeaza compusi - asa-numitii chelaţi -, astfel fiind transportat de urgenta la destinatie.  In absenta vitaminei C, eficienta calciului scade la jumatate.

Vitamina C are si alte functii in organismul nostru: ea "elibereaza" fierul din peretele intestinului si din splina si il transfera in sange, pentru a permite aprovizionarea cu oxigen a celulelor.

Vitamina C joaca un rol preponderent in repararea si regenerarea tesutului conjunctiv. De aceea, ea este de mare ajutor la contuzii si loviri, precum si in prevenirea si tratarea diverselor traumatisme suferite de sportivi.

Actiunea vitaminei C

Aceasta substanta uimitoare este rapid absorbita in sange si in celule, dar si trimisa in spatiul intercelular. Leucocitele, globulele albe, atat de importante pentru sistemul imunitar, contin concentratii inalte de vitamina C. La omul sanatos, ele sunt pline pana la refuz cu molecule de vitamina C, astfel fiind "inarmate pana in dinti" pentru lupta cu germenii patogeni.

Supradozarea nu e posibila

Vitamina C nu este toxica. Eventualul surplus de vitamina se elimina prin urina, intr-un interval de 24 de ore. Rinichii retin o cantitate redusa, pe care o reintroduc in metabolism. Dupa ingerarea unei cantitati exagerate de vitamina C, organismul foloseste doar aproximativ jumatate.

Alaturi de vitamina A, vitamina E si Seleniu, vitamina C face parte din grupa principalilor antioxidanti care combat radicalii liberi, ajutand celulele din corpul nostru sa se reinnoiasca in permanenta si sa-si pastreze sanatatea. Radicalii liberi sunt ansambluri de atomi cu un electron necuplat si o foame nepotolita de oxidare. Ei vor sa smulga dintr-o molecula oarecare a unei celule invecinate un electron. Cand se intampla aceasta, atat molecula respectiva, cat si echilibrul celulei sunt perturbate, declansandu-se prompt o serie de reactii succesive.

Daca ne aprovizionam corpul cu nutrientii necesari si in primul rand cu multa vitamina C, pielea noastra isi pastreaza permanent tonusul, ramanand neteda si elastica. La numai 30 de minute dupa ce am ingerat alimente bogate in vitamina C, productia de colagen creste de pana la sase ori.

Influenta vitaminei C asupra psihicului

Vitamina C are o insemnatate convarsitoare pentru psihicul nostru. Ca substanta stimulatoare si de protectie la nivelul glandei hipofize, ea face posibila secretia a zece hormoni, ce dirijeaza patru domenii: sexualitatea, functiile tiroidei, stresul si cresterea.

Vitamina C participa la sinteza noradrenalinei, o substanta care ne invioreaza si ne face euforici. Cand ne confruntam brusc cu un pericol, de pilda riscul unui accident, suntem obligati sa reactionam cu viteza fulgerului. In acel moment, se sintetizeaza imediat noradrenalina. In fiecare dintre aceste etape ale procesului metabolic este prezenta vitamina C. Noradrenalina are (alaturi de adrenalina) o actiune excitanta, activeaza circulatia, face sa creasca tensiunea arteriala, ne ajuta sa ne simtim proaspeti si vioi. Vitamina C poate fi considerata un drog al fericirii, insa unul natural, fabricat de organismul nostru.

Vitamina C este necesara si pentru sinteza serotoninei, o substanta fara de care n-am reusi sa ne relaxam si sa dormim. In fine, o descoperire de ultima ora a oamenilor de stiinta vine sa confirme definitiv insemnatatea vitaminei C pentru sanatatea noastra mentala si psihica. E vorba de aportul ei la transmiterea impulsurilor nervoase, la stimularea memoriei si capacitatii de concentrare. La numai o ora dupa ce a fost bauta, zeama a patru lamai determina o inviorare psihica si mentala. Fenomenul invers, de lipsa de vitamina C, duce la temutul proces al imbatranirii cerebrale, la maladia Alzheimer si distrugerea masiva a neuronilor.


De unde luam vitamina C?

Măceşele, afinele sau ardeiul verde sunt mult mai bogate în vitamina C decât citricele.
 Lămâile sau portocalele, nu sunt cea mai bună alegere dacă ai nevoie de o cantitate cât mai mare de vitamina C. Puteti opta, în schimb, pentru un fruct exotic, cum sunt papaya şi guava, sau o mână de coacăze de pădure, care conţin de trei ori mai mult acid ascorbic, cum mai este numită această vitamină. Dacă nu, puteti lua sirop de măceşe sau măceşe simple, din care puteti face ceai. Acestea au, pe suta de grame, de 20 de ori mai multă vitamina C decât lămâile.
Pentru a asimila cât mai mult din această vitamină, nu fierbeti alimentele. Orice procedeu de încălzire (fierbere, coacere, prăjire) la peste 60 de grade inactivează vitamina C.  Şi expunerea la aer timp îndelungat are acelaşi efect. Consumati fructe sau legume în stare cât mai crudă şi la scurt timp după ce le-ati tăiat.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Osteo plant l98 30cps FARES
-8%
33 ,68 LEI
36,61
Glicostat m97 60cps FARES
-9%
36 ,96 LEI
40,61
Distonoplant blister n152 30cps FARES
-7%
31 ,24 LEI
33,59
Sirop alergoplant r36 100ml FARES
-9%
29 ,72 LEI
32,66
Capsule Noapte buna n136 30cps FARES
-9%
27 ,35 LEI
30,05
Vitamina a f161 30cps FARES
-9%
29 ,32 LEI
32,22
Mami si bebe distonoplant 60cps FARES
-9%
39 ,72 LEI
43,65
Confort emotional n135 60cps FARES
-7%
47 ,09 LEI
50,63
Calmocard c35 63cps FARES
-9%
28 ,09 LEI
30,87
Biosept a5 30cps FARES
-9%
28 ,87 LEI
31,73
Farebil d96 30cps FARES
-7%
35 ,94 LEI
38,65
» Mai sunt inca 4369 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Proprietatile terapeutice ale uleiului de lavanda

Când auzi cuvântul „lavandă”, s-ar putea…

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

Starea psiho morală ca factor terapeutic

Starea psiho morală ca factor terapeuticBolile sau suferințele…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

Dezechilibrul energetic, cauza tuturor bolilor

Permiteţi-mi să vorbesc aici pe scurt despre o zonă foarte importantă…

Beneficiile unei plimbari prin padure - silvoterapia sau baia de padure

Pădurea contribuie la apărarea sănătății noastre nu numai prin…

Tigarile si atacurile de panica

Fumatul constituie o dependență periculoasă, deoarece calmează,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Scapa de urmatoarele lucruri din bucatarie acum!

Pentru sanatatea ta fizica si psihica, ar fi mai bine sa renunti…