Amaranthul este o specie de ierburi care o consideră o legumă cu frunze, o cereală sau ornamentală. Ca plantă consumabilă tradițională din Africa, amaranthul are un potențial recunoscut în nutriție. În Mexic și India, grânele amaranth sunt folosite pentru producerea de bomboane, dulciuri.
Conține între 12 și 18% proteine, la fel ca și quinoa, alături de lisină, aminoacizi sulfurați, slab conținuți de alte cereale. Mai este denumit și spanacul chinezesc.
Majoritatea speciilor de amaranth se crede ca își au originea în America de Sud sau Mexic. Speciile variate sunt larg răspândite acum, prin zone tropicale precum India, Malaezia, Indonezia, China.
Amaranthul este o cereală de sezon cald și toate speciile pot fi crescute vara și în sezonul ploios. 100 de grame de amaranth conțin 4% proteine, 0,5% grăsimi, 2,7% minerale, 1% fibre, 6,1% carbohidrați; calciu 397 mg, fosfor 83 mg, fier 26 mg, vitamina C 99 mg, mici cantități de complexul de vitamine B.
Proprietăți curative și naturale ale amaranthului.
Amaranthul este valoros în tratarea problemelor sistemului respirator. Consumul de suc proaspăt de amaranth cu miere este un remediu pentru bronșita cronică, astm, tuberculoză.
Consumul regulat de amaranth în timpul sarcinii și a lactației este foarte benefic. O ceașcă de suc din frunze de amaranth, amestecat cu miere, poate fi băut pe perioada sarcinii, pentru a ajuta la creșterea normală a copilului, pentru prevenirea pierderii de calciu și fier din corp, relaxarea ligamentelor uterine și facilitarea nașterii ușoare fără multă durere. Consumul sucului după naștere va preveni complicațiile postnatale și va crește fluxul de lapte mamar.
În cazul creșterii retarde, amaranthul este foarte folositor în prevenirea acesteia la copii. O linguriță plină de suc proaspăt amestecat cu puțină miere poate fi dat zilnic copiilor după câteva zile de la naștere. Va ajuta copilul să crească sănătos și puternic. Va preveni constipația și va ușura procesul creșterii dinților.
Sucul natural de amaranth conține toți aminoacizii esențiali precum arginina, nistidina, isoleucina, leucina, lisina, cistina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan și valina.
Pentru îmbătrânirea prematură, folosirea regulată de amaranth previne dezechilibrele metabolismului de calciu și fier care apar la vârstă înaintată. Tendințele de sângerare pot fi prevenite dacă beți o cană de suc proaspăt de amaranth amestecat cu suc de lime, în fiecare noapte, în cazul sângerărilor gingiilor, a nasului, a plămânilor, a menstruației exagerate. Acționează drept un tonic natural.
În tratarea leucoreei, rădăcina amaranthului rasă în 250 ml de apă și strecurată apoi este benefică.
Sucul ar trebui dat pacientului, zilnic dimineața cât și seara. Este un remediu efectiv pentru această boală și adesea prima doză ușurează. Însă rădăcina trebuie testată să nu fi fost mușcată de molii. Dacă nu este disponibilă rădăcina, se folosesc frunzele.
Pentru gonoree, sunt foarte eficiente frunzele amaranthului (25 mg de două-trei ori pe zi).