revista

Vitamina A sau retinolul, esentiala in mentinerea vederii

Vitamina A sau retinolul, esentiala in mentinerea vederii

Vitamina A sau retinolul trateaza deficienta de vitamina A, cat si complicatiilor unor boli precum malaria, HIV, rubeola, diaree cronica. Aceasta vitamina este esentiala vederii si tratarii tulburarilor oculare precum glaucomul, cataracta sau vederea slaba pe lumina slaba. Retinolul se poate gasi in multe fructe, legume, oua, unt, carnuri si peste gras de apa sarata, dar se poate sintetiza si in laborator.

Vitamina A este un factor critic pentru vedere si mentine diferentierea normala si functiile membranei conjunctivale si corneei. De asemenea, ea sustine regenerarea celulara, fapt care ajuta la buna functionare a inimii, plamanilor, rinichilor si a altor organe.
In dieta noastra, exista doua forme de vitamina A: vitamina A derivata (retinol) si carotenoizii provitaminei A. Cea derivata este de origine animala – lactate, peste, carne (in special ficat); iar provitamina A este beta-carotenul.

Deficienta de vitamina A - repercusiuni grave asupra vederii si dezvoltarii

Desi deficienta de vitamina A este rar intalnita, ea este comuna in tarile in curs de dezvoltare, unde oamenii nu au acces la toate alimentele care contin vitamina A derivata si nu consuma nici produsele pe baza de beta-caroten. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista 190 de milioane de copii prescolari si 19 milioane de femei insarcinate in lume, care au o concentratie de retinol foarte mica. Deficienta de vitamina A este asociata cel mai des cu consecintele perioadelor in care organismul are cea mai mare nevoie de nutrienti: in copilarie, sarcina, lactatie.
In tarile in curs de dezvoltare, deficienta incepe curand dupa nastere, cand bebelusii nu primesc o cantitate suficienta de lapte matern sau colostru (primul lichid secretat de glandele mamare dupa nasterea copilului). De asemenea, diareea cronica duce la pierderi excesive de vitamina A la copii, iar deficienta de vitamina A duce, de asemenea la diaree. Cel mai comun simptom al acestei avitaminoze este xeroftalmia (conjunctivita uscata). Printre primele semne ale acestei afectiuni este orbirea nocturna sau incapacitatea de a vedea pe lumina slaba sau intuneric. Persoanele care sufera de aceasta problema au un continut slab de fier, fapt ce duce la anemie. Deficienta de vitamina A este principala cauza a orbirii la copii si creste riscul mortalitatii al infectiilor (in special in cazul diareei sau rubeolei), chiar inainte de instalarea bolii xeroftalmiei.

Surse de vitamina A

In alimentatie, concentratiile cele mai mari de vitamina A derivata apar in ficatul si uleiul de peste. Alte surse ale acestei vitamine sunt laptele si ouale, care contin si provitamina A. Cea mai mare cantitate de provitamina A se regaseste in legumele verzi, in galbene si portocalii (morcovi, broccoli, cantalup), in produsele pe baza de rosii, fructe.
De asemenea, exista si suplimente de multivitamine sau vitamina A. in unele dintre ele, vitamina apare in forma beta-carotenului si a vitaminei A derivata; altele contin doar retinol sau doar beta-caroten, dar aceste informatii apar pe eticheta fiecarui produs. In general, multivitaminele contin 2500-10000 UI, sub forma de retinol sau beta-caroten. Cel mai adesea, copiii mai mici de 9 ani si adultii peste 70 de ani folosesc aceste suplimente.

Cine este predispus la deficienta de vitamina A?

Copiii prematuri. In tarile in curs de dezvoltare, deficienta clinica de vitamina A este rara la infanti si apare doar la cei cu tulburari de malabsorbtie. Totusi, aceasta deficienta poate tine in primul an de viata, iar copiii au un risc crescut al problemelor oculare, al tulburarilor cronice ale plamanilor sau gastrointestinale.
Copiii din tarile in curs de dezvoltare. In aceste tari, cantitatea de vitamina A din laptele mamar este suficient pentru a suplini nevoile copiilor in primele 6 luni de viata. Dar la femeile cu deficienta de vitamina A, volumul laptelui  si continutul de vitamina A sunt insuficiente pentru a oferi resursele catre infantii hraniti exclusiv cu lapte mamar. Consecintele apar dupa ce se opreste alaptarea, sub forma de xeroftalmie. De asemenea, sunt supuse la risc si femeile insarcinate sau aflate la lactatie, din tarile in curs de dezvoltare.
Persoanele cu fibroza chistica. Majoritatea bolnavilor de fibroza chistica au si insuficienta pancreatica, fapt care creste riscul deficientei de vitamina A datorate dificultatii de absorbire a grasimilor. 15-40% dintre pacientii cu fibroza chistica au aceasta deficienta, dar tratamentele pentru pancreas, o nutritie adecvata si suplimente calorice ajuta in cea mai mare parte, la reglarea lipsei de retinol.
Persoanele cu astm. Acestia tind sa aiba un nivel scazut de vitamina A, dar nu se stie cu siguranta daca astmul joaca un rol major in acest sens.

ROLUL VITAMINEI A ASUPRA SANATATII: CANCER, TULBURARI OCULARE, RUBEOLA

Motivul pentru care vitamina A a fost corelata cu anumite forme de cancer este faptul ca ea joaca un rol important in cresterea celulelor si diferentierea lor, asa cum atesta studiile. Totusi, relatia dintre retinol si cancer nu este foarte clara. In studiile facute asupra fumatorilor si nefumatorilor, s-a constatat ca dozele ridicate de carotenoizi, fructe si legume sunt asociate cu un risc scazut de a dezvolta cancer la plamani. Totusi, nu s-a aratata inca daca beta-carotenul suplimentar ajuta la prevenirea cancerului la plamani. In ceea ce priveste cancerul de prostata, parerile sunt pro si contra. In studiile la care participantii au luat doze zilnice de beta-caroten si retinol, acestia au avut un risc cu 35% mai mic de a dezvolta cancer de prostata nonagresiv decat barbatii care nu au luat suplimentele.
Important! S-a dovedit ca doze mari de beta-caroten cu sau fara retinol au efecte contrare asupra fumatorilor, avand consecinte asupra altor aspecte ale sanatatii.
Tulburarile maculare specifice varstei inaintate si cataracta sunt cele mai comune cauze ale pierderii vederii la batrani. Desi cauzele sunt necunoscute de obicei, efectele stressului oxidativ provocat de radicalii liberi joaca un rol major in dezvoltarea acestor afectiuni. Datorita acestui fapt, s-a concluzionat ca nutrientii cu functii antioxidante, precum provitamina A, pot preveni sau trata aceste tulburari ale vederii. Studiile atesta faptul ca o doza zilnica de beta-caroten (15mg), vitamina E (400 UI), vitamina C (500mg), zinc (80mg) si cupru (2mg) incetineste dezvoltarea bolilor oculare.
Rubeola – principala cauza a mortalitatii la copii in tarile in curs de dezvoltare. Jumatate din decesele provocate de rubeola se intampla in Africa, dar nu numai. Deficienta de vitamina A este un risc crescut pentru rubeola severa, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda doze ridicate (200.000 UI) timp de 2 zile pentru copii peste un an care sufera de rubeola si traiesc in zone care nu permit reglarea nivelului de vitamina A. O deficienta de vitamina A asociata cu rubeola, in special la persoanele care sufera de malnutritie, poate duce la orbire.

CE SE INTAMPLA IN CAZUL UNUI EXCES DE VITAMINA A

Pentru ca este solubila in grasime, ea poate fi depozitata in cantitati mari, in special in ficat. Desi vitamina A derivata din origini animale poate avea o toxicitate crescuta in cazul unui exces in corp, cantitatile mari de beta-caroten si alti carotenoizi de provitamina A sunt sigure si nu au efecte adverse.  Manifestarile unei hipervitaminoze A depinde de marimea si rapiditatea consumului in exces, iar simptomele se pot referi la: presiune intracraniala, ameteli, greata, dureri de cap, iritatii ale pielii, dureri la incheieturi si oase, coma sau chiar moarte.
De asemenea, studiile arata ca un consum ridicat de vitamina A derivata (mai mult de 1500 micrograme zilnic) duce la diminuarea densitatii minerale din oase si cresterea riscului de fracturi. Pe termen lung, suplimentarea cu beta-caroten, cu sau fara retinol, timp de 5-8 ani, poate duce la risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare sau a cancerului la plamani, in cazul fumatorilor.
Spre deosebire de vitamina derivata, beta-carotenul nu apare ca un factor de risc in cazul unui exces. Chiar si dozele mari (20-30 mg/zi) de beta-caroten in dieta, alaturi de alimente bogate in acest compus, nu sunt corelate cu toxicitatea. Cel mai cunoscut efect advers al excesului de beta-caroten este ingalbenirea pielii, pigmentare care este reversibila.

INTERACTIUNI
Vitamina A poate interactiona cu anumite medicamente pe baza de retinoizi.

Sfaturile specialistilor se rezuma la mentinerea unei diete sanatoase, in care:
-    Consumati o varietate de fructe, legume si cereale integrale, cat si lactate slabe in grasimi – ele sunt surse bune de vitamina A;
-    Includeti carnea de pui, fructele de mare, mazarea si fasolea, ouale, nucile si semintele. Ficatul de oaie contine foarte multa vitamina A.
-    Echilibrati consumul de grasimi saturate, colesterolul, sarea si zaharurile.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Helicostop d91 63cps FARES
-9%
40 ,65 LEI
44,67
Fitodolor l99 30cps FARES
-9%
36 ,35 LEI
39,94
Sirop plantusin fara zahar 250ml FARES
-9%
35 ,87 LEI
39,42
Sirop plantusin pentru copii 250ml FARES
-8%
31 ,44 LEI
34,17
Mami si bebe distonoplant 60cps FARES
-9%
39 ,72 LEI
43,65
Calmocard c35 63cps FARES
-9%
28 ,09 LEI
30,87
Vermicin forte d102 20cps FARES
-8%
27 ,77 LEI
30,19
Vitamina c f164 60cpr FARES
-5%
66 ,62 LEI
70,13
Ulei esential biomicin forte a3 10ml FARES
-7%
40 ,04 LEI
43,05
Hepatofit forte d79 63cps FARES
-7%
50 ,02 LEI
53,79
Confort emotional n135 60cps FARES
-7%
47 ,09 LEI
50,63
» Mai sunt inca 4370 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Proprietatile terapeutice ale uleiului de lavanda

Când auzi cuvântul „lavandă”, s-ar putea…

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

Starea psiho morală ca factor terapeutic

Starea psiho morală ca factor terapeuticBolile sau suferințele…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

Dezechilibrul energetic, cauza tuturor bolilor

Permiteţi-mi să vorbesc aici pe scurt despre o zonă foarte importantă…

Beneficiile unei plimbari prin padure - silvoterapia sau baia de padure

Pădurea contribuie la apărarea sănătății noastre nu numai prin…

Tigarile si atacurile de panica

Fumatul constituie o dependență periculoasă, deoarece calmează,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Scapa de urmatoarele lucruri din bucatarie acum!

Pentru sanatatea ta fizica si psihica, ar fi mai bine sa renunti…