Excesele alimentare nu au fost nicicând pe placul organelor aparatului digestiv. Echilibrul nutriţional scade riscul bolilor hepatice sau stimulează vindecarea în cazul prezenţei lor. Fie hepatomegalia, hepatite virale sau afecţiuni mai grave precum ciroza sau maladia lui Wilson, alimentaţia sănătoasă este primordială.
Reguli generale în alimentaţia bolnavilor hepatici
Sunt absolut interzise, însă de puţini evitate alimentele bogate în grăsimi, consumul de alcool, sare şi condimente. Sunt recomandate legumele şi fructele, preparatele proaspăt fierte, nu cele conservate sau prăjite. De asemenea, este indicată evitarea consumului exagerat de pastile – analgezice sau anticoncepţionale.
Sfaturi utile:
• Zilnic, sunt recomandate mesele dese, însă puţin consistente. • Apa plată, sucurile naturale (din fructe/legume proaspete), compoturile trebui alese în detrimentul băuturilor carbogazoase. • Dacă se folosesc suplimente alimentare, respectaţi un program fix pentru a le lua. Altfel, nu vor avea efecte relevante. • Apatia poate fi combătută prin administrarea zilnică a unui comprimat de acid folic. • Inapetenţa se diminuează prin varietatea alimentelor şi creşterea cantităţii de fructe consumate, mai ales a celor cu conţinut mare de vitamina C - citrice. • Ciocolata, dulciurile şi cafeaua pot fi consumate moderat (câteva cubuleţe de ciocolată, dulciuri conţinând miere/fructe/dulceţuri, o ceaşcă mică de cafea). • Necesarul de proteine trebuie să aibă atât provenienţă animală, cât şi vegetală (cereale, legume, pâine). • Carbohidrataţii simpli sau complecşi sunt indispensabili pentru asigurarea energiei şi a a caloriilor. Cantitatea zilnică necesară (~400 de grame) poate fi „culeasă” din miere, gemuri, paste, cereale şi legume. • Este interzis efortul fizic exagerat sau sedentarismul îndelungat. Plimbările serale, încălzirile de dimineaţă şi aerul mai puţin poluat au aportul lor de sănătate. • Nu-i daţi prea mult de furcă ficatului în timpul nopţii. Ultima masă, dinaintea somnului nocturn, ar trebui să fie simplă, preponderentă în lichide. Persoanele cu boli hepatice sunt cele mai credibile să confirme importanţa unui regim alimentar apropriat şi în concordanţă cu sfaturile medicului. Dacă suntem ceea ce mâncăm, rămâne la latitudinea fiecaruia să descopere. Cert este că nerespectarea anumitor cerinţe nu învinuiesc decât propria persoană.