Ficatul uman cantareste aproape 1300 grame la adulti si este unul dintre organele vitale, responsabil cu functii importante legate de digestie, metabolism, imunitate si stocarea nutrientilor.
Contrar credintei populare, ficatul este, de fapt un organ SI o glanda foarte mare care secreta substante necesare altor parti ale corpului si regleaza compozitia sangelui, elimina toxinele si proceseaza si converteste nutrientii absorbiti de intestine in timpul digestiei spre a fi utilizati. De asemenea, gazduieste vitamine, fier si glucoza. Ficatul proceseaza insulina, hemoglobina si alti hormoni. Pentru ca este un organ vital, este important sa il mentinem sanatos. Dieta precare si stilul de viata neglijat il pot supraaglomera, fiind incapabil de a procesa toxinele si grasimile cum trebuie.
Acest lucru duce la aparitia obezitatii, a bolilor cardiovasculare, a oboselii cronice, a durerilor de cap, a alergiilor samd. Sunt multe alimente naturale care detoxifiaza ficatul si il mentin la randament maxim.
Usturoiul
Este minunat pentru ficat pentru ca activeaza enzimele hepatice care curata toxinele. Usturoiul contine alicina si seleniu care sustin procesul de curatare si protejeaza ficatul de leziuni. Tot usturoiul reduce colesterolul si nivelul de trigliceride, care pot ingreuna ficatul. Consuma 2-3 catei de usturoi zilnic sau ia suplimente pe baza de usturoi.
Grapefruitul
Este o sursa bogata de vitamina C, pectina si antioxidanti care protejeaza ficatul si il ajuta sa elimine toxinele in mod natural. De asemenea, grapefruitul contine glutation – acest antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi si detoxifiaza metalele grele, in timp ce flavonoidul naringenina ajuta la procesarea grasimilor. Un pahar de suc de grepfruit proaspat zilnic ajuta foarte mult. Atentie, insa, poate interfera cu anumite medicamente.
Sfecla rosie
Un alt aliment puternic detoxifiant este sfecla, bogata in flavonoizi si beta-caroten care stimuleaza functiile hepatice si purifica sangele.
Lamaile
Deoarece contine antioxidantul D-Limonena care activeaza enzimele hepatice, ficatul poate sa detoxifieze organismul mai usor. Iar cantitatea de vitamina C sustine productia de enzime care sa usureze digestia si sa mareasca absorbtia de minerale.
Ceaiul verde
Consumat zilnic, ajuta la eliminarea toxinelor si depozitelor de grasime, in timp ce hidrateaza. Catechinele din ceaiul verde stimuleaza catabolismul lipidelor in ficat, ceea ce ajuta la prevenirea acumularii de grasime in ficat. De asemenea, ceaiul verde contracareaza efectele toxice ale alcoolului si previne bolile de ficat.
Avocado
Aceste fructe contin glutation si grasimi mononesaturate care ajuta la curatarea colesterolului rau si protejarea nivelului de colesterol bun, dar si minerale, vitamine si nutrienti vegetali care sustin sanatatea generala. 1-2 avocado pe saptamana, timp de cateva lunim, ajuta la regenerarea ficatului.