Carenta de vitamina D este destul de periculoasa, dat fiind ca aceasta vitamina ajuta la combaterea depresiei, mentine oasele puternice si intareste tot sistemul imunitar. In plus, deficienta poate dubla riscul dementei, asa ca prevenirea acestui lucru este extrem de importanta. Cum?
Prin expunerea la soare si suplimentare nutritionala. Iata 8 alimente pline de D!
Somonul
Carnea de somon este delicioasa si plina de acizi grasi esentiali, dar mai mult, la o portie de 100 grame, ea ofera 447 UI (unitati internationale) de vitamina D, adica 112% din doza zilnica recomandata!
Tonul la conserva
Evident, si tonul, alt fratior al somonului, contine D, in proportie de 154 UI, adica 40% din DZR, la 100 de grame.
Sucul de portocale fortificat
Un pahar de suc de portocale contine 34% din doza zilnica recomandata de vitamina D, adica 137 UI
Lapte fortifiat
1 pahar de lapte fortifiat contie in jur de 30% din DZR.
Iaurtul fortifiat
200 g de iaurt imbogatit cu vitamina D iti ofera cam 20% din DZR.
Sardinele
Gustoasele sardine iti ofera, la 2 bucati, 12% din DZR. Dar cine se opreste la doua?
Ouale mari
Un ou mare contine 10% vitamina D. daca iti faci o omleta dimineata cu 2 oua, servite cu 1 pahar de suc de portocale, poti beneficia deja de 50% din doza zilnica recomandata!
Ciupercile
200 g ciuperci usor gatite contin 15% vitamina D, dar si cupru si vitamina B5.
Printre alte alimente recomandate pentru a corecta deficienta de vitamina D se numara cerealele fortifiate, mezelurile (dar NU RECOMANDAM), produsele din soia fortifiata, fructele de mare, pestele. si IN SPECIAL, ULEIUL DE COD.