Pietrele la rinichi afecteaza un procent ridicat de oameni, cel mai adesea barbati. Acceste formatiuni asemanatoare unor pietricele se dezvolta fie in unul, fie in ambii rinichi si pot provoca dureri insuportabile. Ele se dezvolta cand diferite tipuri de substante din urina – acid uric, fosfor, calciu ori acid oxalic – au o concentratie ridicata. Desi pietricelele trec mai usor prin tractul urinar fara probleme, cele mai mari pot provoca dureri acute, cand trec prin sistem.
In afara de dureri acute, simptomele mai pot fi nevoia de a urina, urinarea scazuta, dureri urinare, sange ori miros neplacut al unirii, greata, voma, frisoane.
Riscurile de-a dezvolta pietre la rinichi cresc cu cat persoana in cauza este supraponderala, este deshidratata, are infectii urinare ori boli digestive, mananca multe proteine, sare si zahar ori istoricul familial prezinta astfel de cazuri.
Persoanele cu pietre la rinichi sunt predispuse, de asemenea, la recurenta in acest caz. Iar DIETA este factorul-cheie in rezolvarea problemei dureroase. Eliminarea anumitor alimente din dieta previne formarea pietrelor renale si sutine sanatatea rinichilor mai bine.
Produsele bogate in oxalat: spanacul, rubarba, okra, kale, telina, laptele de soia, sfecla si capsunile
Consumate in cantitati ridicate, cresc riscul aparitiei pietrelor renale. Asta pentru ca sunt bogate in oxalati si pot duce la formarea pietrelor din oxalat de calciu. Se recomanda consumul moderat. Si cantitatile foarte mari de vitamina C se pot transforma in oxalati.
Sardinele
Persoanele care sunt predispuse la formarea de pietre renale trebuie sa evite alimentele bogate in purine – precum sardinele, ansoa, organele animale, baconul, crevetii. Cantitatea ridicata de purine creste cantitatea de acid uric din urina si duce la formarea pietrelor. La fel se intampla si in cazul consumului excesiv de peste ori proteina animala. Ele cresc cantitatea de calciu excretat in urina. Limiteaza consumul la 2-3 portii pe saptamana.
Bauturile carbogazoase
Bauturile acidulate cu sau fara indulcitori artificiali, energizantele ori sucurile imbuteliate cresc riscul de-a dezvolta pietre la rinichi, cat si boli renale. Ele contin acid fosforic care provoaca schimbari in compozitia urinei si favorizeaza aparitia pietrelor renale. Se recomanda consumul de apa simpla, apa cu lamaie ori suc de portocale proaspat.
Soia nefermentata
Produsele pe baza de soia nefermentata sunt modificate genetic si astfel sunt daunatoare organismului, in special rinichilor. Ele contin un nivel ridicat de oxalati care se leaga de moleculele de calciu din rinichi si favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi.
Carbohidratii rafinati
Zaharul rafinat, orezul alb, faina rafinata etc, toate forteaza organismul sa produca nivele ridicate de insulina, care duce la transportarea calciului din oase in tractul urinar. De aceea se favorizeaza aparitia pietrelor din oxalati de calciu in rinichi. Spre deosebire de carbohiratii rafinati, carbohidratii complecsi sunt mai greu de digerat si cresc foarte putin nivelul de glucoza si nivelul de insulina.