revista

Care sunt simptomele sclerozei multiple?

Care sunt simptomele sclerozei multiple?

Aceasta boala insidioasa afecteaza sistemul nervos central, adica creierul si maduva spinarii. Simptomele insa sunt mai complicate, pentru ca ele vin si pleaca si pot crea confuzia unei alte probleme medicale. Pe de alta parte, pot trece ani, chiar zeci de ani, pana ca cineva sa fie diagnosticat cu scleroza multipla. Cel mai sigur este sa iti faci testele, imediat dupa ce arunci o privire peste urmatoarele semne posibile ale bolii.

Oboseala

Stim ca este, mai nou, ceva obisnuit pentru fiecare dintre noi, zi de zi, sa simtim ca suntem extenuati. Insa 80% dintre bolnavii de scleroza multipla (SM) simt oboseala cronica, care se inrautateste spre finalul zilei.

Amorteala

Amortirea anumitor zone ale corpului este unul dintre primele simptome care aduc o persoana la doctor. Ea poate aparea in zona fetei, a corpului, la brate si picioare, dand peste cap echilibrul si ingreunand mestecatul, caratul de diferite obiecte sau mersul.

Furnicaturi

Se asociaza cu amorteala si poate insemna ca nervii care ar trebui sa trimita semnale corecte diferitelor zone ale corpului sunt afectati. De asemenea, exista un simptom numit „imbratisarea SM”: e ca si cum cineva te strange foarte tare de trunchi, dar nu e senzatia de tip muscular. Este un fenomen senzorial care se simte astfel.

Probleme de coordonare si de echilibru

Ele sunt un semn al SM: nervii nu mai actioneaza concomitent si muschii nu se comporta cum ar trebui. Cand o persoana se simte slabita pe o parte sau le scapa obiectele din mana, este posibil sa fie de vina cerebelul, care controleaza echilibrul, dar care este afectat de boala. Oamenii care nu se pot tine pe picioare sau sunt predispusi la caderi pot suferi de SM.

Spasticitate

Asta inseamna contractii involuntare, dar si rigiditatea muschilor. Se refera adeseori la zona picioarelor si poate fi o forma usoara sau una agravata de spasticitate, fortand corpul sa se contorsioneze involuntar.

Disfunctii sexuale

Pentru femei, asta inseamna pierderea sensibilitatii, pierderea librefierii vaginale si incapacitatea de a atinge orgasmul. Pentru barbati, poate insemna schimbari senzoriale, dar si dificultatea de a avea sau mentine o erectie.

Depresia

Bineinteles, si aceasta problema isi face loc printre simptomele sclerozei multiple. Schimbarile sistemului imunitar contribuie la depresie, cat si schimbarile biochimice ale creierului. Dar si simplul fapt ca suferi de o asemenea boala cronica poate induce o stare de instabilitate emotionala.

Disfunctia cognitiva

Ea afecteaza pana la 60% dintre oamenii cu scleroza multipla. Vestea buna e ca doar anumite zone sunt afectate, precum memoria recenta sau viteza cu care procesezi informatia, multitaskingul sau puterea de concentrare. Odata ce incep aceste probleme, nu vor disparea, insa vor progresa lent, ca bolnavul sa aiba timp sa gaseasca tratamente compensatorii.

Tulburari ale vocii sau discursului

Pana la 40% dintre oamenii cu SM au probleme cu vocea sau discursul lor. O cauza ar putea fi disartria, o problema motorie care se manifesta prin proasta articulare a cuvintelor, vorbitul prea tare sau prea incet. Sau poate fi disfonia, schimbarea calitatii vocii.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4338 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Cele mai bune alimente pentru ficatul gras

Ficatul cantareste apropae 700g la adultii sanatosi si este…

Curcumina si enormele sale beneficii

Se intampla des ca oamenii sa confunde curcumina cu turmericul…

Alimente alcaline, ideale pentru pH-ul corpului

Corpul nostru este format din organe cu sisteme adaptate la…

Alimente bogate in fier, necesare femeilor

Cea mai frecventa forma de deficienta nutritionala este deficienta…

Remedii naturiste pentru tuse

In plin sezon de iarna – cam fara zapada si cu prea mult…

Aspirina zilnica: sanatoasa sau daunatoare?

Conform unora, aspirina luata zilnic este ieftina, accesibila…

Ce se intampla cand renuntam la zaharuri?

Conform unor studii recente facute la Universitatea din Carolina…

5 intrebari pe care sa ti le adresezi inainte de a lua vitamine zilnic

Multi se intreaba daca e cu adevarat necesar un supliment vitaminizant…

Scade colesterolul in mod eficient cu cateva metode simple

Toata lumea doreste sa scape de colesterolul marit. Este o problema…