Cand scade imunitatea, suntem extrem de vulnerabili la orice boala, infectie ori raceala oricat de neinsemnata ar parea. Un sistem imunitar sanatos garanteaza o protectie solida impotriva agentilor care ne perturba sanatatea. Cum sanatatea si frumusetea vin din interior, intelegem de ce nucleul imunizarii se afla in tractul intestinal. Flora intestinala este direct responsabila de starea noastra de bine.
Probiotice
De aceea, incepem cu probioticele, incredibilele bacterii bune din intestine (microorganisme vii care ajuta la mentinerea si protejarea sistemului imunitar optim, echilibrand raportul de bacterii bune cu cele patogene, stimuland productia de anticorpi si luptand cu infectiile. Cauta suplimente pe baza de un grup de probiotice, precum Lactobacili si Bifidobacterii in amestec cu extracte fermentate, daca se poate.
Vitamina D
Astazi, dozele recomandate sunt prea mici pentru nevoile noastre reale, mai ales cand absorbtia vitaminelor si mineralelor este atat de slaba. Prin urmare, avem nevoie de doze puternice de imunostimulente. Vitamina D este cu atat mai necesara cu cat nu prea o regasim in alimentatie si cu cat evitam contactul direct al soarelui cu pielea noastra. Ea are un rol in imunitate pentru ca este responsabila de absorbtia calciului, magneziului, fierului, fosfatului si zincului in organism si combate imbatranirea prematura a organismului.
Ciuperci
Shiitake, Maitake, Cordyceps, Reishi, Agaricus blazei – sunt denumiri populare pentru cele mai importante specii de ciuperci din lume care au efect de stimulare a imunitatii. Ele sunt considerate de multi si „miracole vegetale” datorita proprietatilor lor antibacteriene, abtiinflamatoare, imunomodulatoare, atitumorale si altele si se recomanda chiar si-n cazul bolnavilor de cancer si infectii grave.
Zinc
Poate ca este mai putin popular decat calciul si magneziul, insa este la fel de important. Nivelul scazut de zinc in dieta reduce activitatea sistemului imunitar constant, dar din fericire, imediat ce il reincludem in alimentatie, sistemul imunitar revine la normal. Suplimentarea cu zinc ajuta si in cazul acneei, afectiunilor dermatolgice, infectiilor si racelilor – pentru a accelera optimizarea imunitatii.
Antioxidanti
Astaxantina, licopena, zeaxantina – sunt denumiri ale catorva dintre antioxidantii care ne protejeaza de consecintele radicalilor liberi. Avem nevoie permanent de antioxidanti care nu doar lupta cu imbatranirea prematura, dar care sustin sistemul imunitar in lupta contra agentilor patogeni, aparand de fapt tot organismul de boli. Corpul are nevoie de ei pentru a functiona cum trebuie si pentru ca celulele sa fie protejate. Printre cei mai comuni se numara vitamina A, vitamina C, betacaroten, vitamina E, care luate impreuna formeaza o bariera antioxidanta mult mai eficienta decat luati simplu.