In general, fructele si legumele sunt pline de antioxidanti foarte eficienti in tratarea bolilor de inima, scazand si incidenta aparitiilor lor, a cancerului, a diabetului. Dar ce anume sunt antioxidantii si de ce avem nevoie de ei? Antioxidantii sunt o modalitate a naturii de a lupta cu substantele chimice precum pesticidele, plasticul, reziduurile cu clor, radicalii liberi. In special cu radicalii liberi care sunt molecule instabile care se hranesc cu moleculele sanatoase.
De aceea, sunt cu atat mai importanti, pentru ca lupta cu radicalii liberi care pot duce la aparitia cancerului si a numeroaselor afectiuni moderne pe care le acuzam tot mai des. In mod normal, si corpul nostru creeaza uneori radicali liberi pentru a distruge diferite virusuri si bacterii, cat si anumiti antioxidanti, care din pacate nu fac fata toxicitatii atat de ridicate a radicalilor. Fructele si legumele ofera organismului toti antioxidantii necesari pentru a ne proteja de infarct, boli de inima, artrita, probleme oculare, boli degenerative etc.
Vitamina E e necesara sanatatii inimii. Ea are capacitatea de a curata colesterolul rau din artere permitandu-le sa ramana elastice pentru a asigura o circulatie buna si normala. Unii antioxidanti protejeaza in fata simptomelor diabetului, neutralizand radicalii liberi, protejand rinichii si vasele de sange, vederea si inima. De asemenea, antioxidantii din fructe si legume neutralizeaza celulele canceroase inainte sa se dezvolte sub forma de tumori. Persoanele care mananca rosii, de exemplu, bogate in antioxidanti, au un risc de-a dezvolta cancer la prostata cu 35% mai mic decat cei care consuma prea putine produse pe baza de tomato.
Antioxidantii lupta cu imbatranirea prematura. Radicalii liberi au efect de maturizare si imbatranire a organsimului si implicit a pielii, dar antioxidantii te ajuta sa intineresti si sa readuci elasticitatea pielii.
Cel mai bun lucru este sa combini un supliment verde – cu vitamine, minerale, antioxidanti – cu 5-9 portii de legume si fructe zilnic. Spanacul, legumele verzi, fructele rosii si portocalii, dovleceii, cartofii dulci si morcovii contin betacaroten, in timp ce licopena se gaseste in pepene, guava, papaya, rosii, caise si grepfruit.