Este unul dintre cele mai indragite si apreciate condimente care se foloseste nu doar pentru condimentarea mancarurilor si a sucurilor, dar si ca remediu pentru greata si varsaturi. Desi beneficiile ghimbirului sunt de mult cunoscute, este inca fascinant cum studiile moderne atesta maretia sa in vindecarea organismului bolnav. Mai precis, efectele sale asupra diferitelor tipuri de cancer.
Unul dintre aceste studii a fost realizat de Universitatea de Stat din Georgia: acestia au concluzionat ca extractul de ghimbir este capabil sa reduca marimea unei tumori la prostata cu 56%, in cazul soarecilor din laborator. De asemenea, ghimbirul a redus inflamatia si a oferit o cantitate considerabila de antioxidanti organismului animalelor.
Asta nu e tot: alt studiu publicat de Jurnalul PloS (o organizatie non-profit a oamenilor de stiinta internationali) dezvaluie ca 6-shogaol, un element regasit in ghimbir, este superior altor elemente care identifica cauza cancerului de san malign ori ale celulelor stem. Asta este cu atat mai important cu cat celulele stem canceroase reprezinta 1-2% din totalul celulelor unei tumori, dar sunt foarte dificil de identificat. Daca acestea nu sunt distruse prin diferite tratamente, pot provoca o expansiune a celulelor canceroase in organism.
“Aceste celule stem se pot reinnoi; sunt capabile de mutatii si rezistente la agentii chimioterapeutici conventionali, sunt capabile de diviziune si formare de noi tumori. Singura cale de a asigura organismul ca este lipsit de cancer este distrugerea celulelor stem canceroase din tumora” (Health Nut News).
Compusul 6-shogaol din ghimbir este produs cand radacina de ghimbir este uscata sau gatita.
“Cercetatorii au descoperit efectele anticancerigene ale ghimbirului in cazul unor concentratii non-toxice pentru celulele sanatoase. Asta inseamna ca acest compus specific nu doar ca omoara celulele canceroase, dar le lasa pe cele sanatoase in pace. Este cu atat mai important cu cat tratamentele conventionale nu beneficiaza de selectivitate ciototoxica, asta insemnand ca pot afecta pacientul”.
In cazul cancerului de san, studiul a aratat ca 6-shogaol afecteaza drastic ciclul celular astfel incat sa accelereze moartea celulelor. In plus, inhiba cresterea nodulilor cancerosi la san.
In sfarsit, comparativ cu taxolul – medicamentul anti-cancer, 6-shogaol a omorat mai multe celule canceroase si tumori. Chiar si cu o doza crescuta de taxol, cercetatorii au declarat ca elementul din ghimbir este de 10.000 de ori mai eficient decat acesta in distrugerea celulelor stem canceroase, oprind formarea unor noi tumori si mentinand celulele sanatoase vii.
Aceste studii nu au fost realizate pe oameni, ci pe animale si culturi de celule. In schimb, sunt marturii promitatoare pentru suferinzii de cancer din viitor (speram, apropiat).
Sursa