Un mic dejun sanatos este recomandat oricui, dar mai ales celor care sufera de diabet. Exista chiar si studii care au demonstrat ca el ajuta la pierderea in greutate, regland glicemia si sensibilitatea la insulina. Mai mult, cei care se lipsesc de micul dejun sunt supusi la risc crescut de a face diabet de tip 2, potrivit unor analize.
Cel mai important, inainte de toate, ca diabetic, este sa iti cunosti numerele de carbohidrati pe care ii poti consuma la fiecare masa. Doctorul ar trebui sa iti spuna cantitatile. Apoi iti poti face cumparaturile pentru a incerca retete prietenoase pentru micul dejun, rapid de facut. Iata cateva idei:
Ouale tari sunt cel mai usor de preparat mai ales cand esti grabit spre munca dimineata. Chiar daca persoanele cu diabet sunt mai predispuse si la boli de inima, 6 oua pe saptamana nu afecteaza colesterolul, asadar este o optiune sigura pentru mic dejun.
Ovazul este iarasi un pilon in dieta diabeticilor, fiind nu doar usor de consumat, dar unele studii arata ca scade rezistenta la insulina in cazul unor bolnavi. Daca adaugi o mana de seminte ori nuci, o lingura de iaurt grecesc sau fructe de padure, ai parte de fibre si proteine care nu provoaca cresteri bruste de glicemie.
O briosa din cereale integrale cu o lingura de unt de arahide, avocado ori de migdale este iarasi o alegere interesanta pentru micul dejun al diabeticilor.
Branza de vaci in combinatie cu iaurt, fructe sau nuci este delicioasa, usoara si prietenoasa cu organismul tau, dimineata. Nu uita sa iti masori glucoza inainte si la 2h dupa masa pentru a vedea ce efecte au mesele.
Desi sunt deja cunoscute si consumate de orice persoana, este important de stiut ca diabeticii trebuie sa aleaga carbohidratii in proportii corecte si din sursele cele mai bune.
DE CONSUMAT!
Produse din cereale integrale, orez brun, cartofi dulci copti, popcorn si porumb; legume proaspete sau usor fierte, coapte ori pe gratar, legume congelate, fara sare, verdeturi precum salata, kale, spanac, arugula; fructe, compoturi de fructe neindulcit; carnea slaba mai mult fiarta sau coapta, branzeturile degresate, pestele, tofu, fasolea, ouale, nucile; uleiuri vegetale nehidrogenate; cafeaua, apa, ceai neindulcit.
DE EVITAT!
Faina alba, orezul alb, produsele de panificatie din faina alba, cerealele indulcite, cartofii prajiti; conserve de legume cu sodiu, legume coapte in unt, branza sau sos, muraturile; gemurile, sucurile de fructe, siropul indulcit de fructe; mesele prajite, carnuri grase precum coastele, baconul; branzeturile, carnea de pui cu piele, pestele prajit; sucurile carbogazoase, cafeaua cu frisca, energizantele.