revista

Sindromul colonului iritabil. Alimentatia si stressul

Sindromul colonului iritabil. Alimentatia si stressul

Sindromul colonului iritabil este o afectiune caracterizata de crampe, dureri abdominale, balonare, constipatie si diaree. Toate aceste simptome provoaca foarte mult disconfort, insa nu afecteaza permanent intestinele si nu conduc la boli grave precum cancerul.

Majoritatea dintre cei care sufera de colon iritabil controleaza simptomele prin dieta, managementul stressului si tratament prescris. Altii, insa, sufera foarte mult: sunt incapabili de a munci, nu pot ajunge la evenimente sociale si nici nu pot parcurge distante scurte chiar. 20% dintre americani, spre exemplu, au simptomele colonului iritabil, afectiune care atinge mai mult femei decat barbati si incepe sa apara inca de la varsta de 35 de ani pentru jumatate din cei afectati.

Simptomele colonului iritabil

Dureri abdominale, balonare si disconfort – sunt principalele semne ale sindromului. Totusi, ele variaza de la un om la altul. Unii sufera de constipatie, altii sufera de crampe care nu permit sa elimine reziduurile organismului sau din contra, de diaree frecventa. Simptomele bolii pot tine cateva luni si apoi sa se amelioreze, alteori pot sa se agraveze in timp.
Durerile abdominale si disconfortul resimtit care dureaza mai mult de 12 saptamani intr-un an de zile, nu neaparat consecutive, atesta aparitia sindromului colonului iritabil, in cazul in care ele dispar dupa un tranzit intestinal complet si in cazul in care apar schimbari privind periodicitatea eliminarii reziduurilor si forma acestora.

Rolul colonului

Colonul leaga intestinul subtire de rect si are rolul de a absoarbe apa, nutrientii si sarurile din alimentele partial digerate ce intra in intestinul subtire. Colonul dispune de motilitate – contractia muschilor sai si miscarea continutului – care este controlata de nervi, hormoni, impulsuri. De cateva ori pe zi, contractiile imping resturile in colon, indicand senzatia de eliminare a lor. Daca muschii colonului nu se contracta cum trebuie, nici deseurile alimentare nu se elimina cum trebuie, rezultand in dureri abdominale, crampe, constipatie, diaree.

Sindromul de colon iritabil poate fi provocat de alimentatie si stress

Stressul si o reactie negativa la unele alimente sunt principalele motive ale sindromului de colon iritabil, precum si lipsa de exercitii fizice. Multe persoane care sufera de aceasta afectiune nu au simptome puternice si usor de recunoscut, de aceea este nevoie de un consult al unui gastroenterolog. Boala poate aparea la intervale de timp necunoscute, de aceea, in diagnosticarea sa, este nevoie de istoricul medical, de teste complementare precum analizele de sange, de urina, ecografie sau colonoscopie.
Depresia si un istoric familial al intolerantei alimentare pot influenta aparitia tulburarii digestive. Asa pot fi indicate o serie de tratamente potrivite pentru fiecare persoana in parte, desi de cele mai multe ori, se recomanda schimbarea in dieta si reducerea situatiilor stressante. Alimentele si bauturile care inrautatesc simptomele sunt tutunul, cafeina, condimentele picante, alcoolul, supele instant, cacao, lactatele, inghetata.
Este recomandat sa se urmeze o alimentatie impartita in mese frecvente si mici, cu suplimente de fibre. In functie de intensitatea simptomelor, se pot prescrie unele medicamente de control precum inhibitori de spasme, stimulatori ai motilitatii, medicamente anti-diaree, laxative, antidepresive sau anxiolitice, pe termen limitat.

Ce agraveaza sindromul de colon iritabil?

Mesele grele, balonarea, medicamentele, produsele lactate, ciocolata, faina, alcoolul, bauturile cu cafeina, ceai, dar si stressul, conflictele si episoadele de tristete pot inrautati tulburarea digestiva.
Cercetatorii au descoperit ca femeile care sufera de sindromul colonului iritabil au mai multe simptome in timpul perioadei de menstruatie, sugerand ca hormonii reproductivi pot agrava simptomele. In plus, persoanele care sufera de colon iritabil sunt adesea suferinzi de anxietate si depresie, factori agravanti pentru tulburare. In mod similar, simptomele afectiunii pot duce la depresie si anxietate.

Care este tratamentul pentru colon iritabil?

Din pacate, abia dupa mult timp de cand s-a instalat sindromul colonului iritabil, oamenii cauta tratament medical. Desi nu s-a gasit un tratament complet pentru afectiune, exista optiuni la indemana pentru a trata simptomele. Medicatia este o parte importanta a ameliorarii simptomelor, doctorul poate sugera suplimente din fibre si laxative pentru constipatie sau medicamente pentru a evita diareea, precum atropina sau Imodium.
Un antispasmodic este adesea recomandat pentru a control spasmele muschilor colonului si pentru a reduce durerile abdominale. Antidepresivele pot usura unele simptome, dar impreuna cu antispasmodicele, pot inrautati constipatia. Orice medicament se va lua la recomandarea specialistului!

Cum afecteaza stressul aceasta tulburare?

Stressul – senzatia de incordare mentala si emotionala, furia, sentimentul de coplesire – pot stimula spasmele colonului la persoanele bolnave. Colonul are multi nervi conectati la creier si este controlat partial de sistemul nervos autonom, care raspunde la stress. Nervii acestia pot provoca disconfort abdominal in situatii de stress, asa cum oamenii resimt fluturii in stomac sau crampe cand sunt nervosi, emotivi sau suparati. In caz de colon iritabil, senzatiile sunt si mai puternic resimtite.
Unele studii spun ca sindromul de colon iritabil este influentat de sistemul imunitar, care lupta cu infectiile din organism. Sistemul imunitar este si el atacat de stress. De aceea, este important cum ne gestionam stressul:
-    Meditatia si terapiile de relaxare sau sportul reduc stressul;
-    Sprijinul si consilierea;
-    Mersul pe jos, yoga;
-    Somnul adecvat.

Schimbarea in dieta este de ajutor in cazul sindromului colonului iritabil?

Atentia sporita la ceea ce mancam reduce simptomele bolii. Inainte de a schimba dieta, tineti un jurnal a ceea ce mancati si pare ca provoaca disconfort si apoi discutati cu doctorul dumneavoastra. In multe cazuri, fibrele ajuta mult, in special in cadrul constipatiei. Totusi, poate sa nu elimine durerea sau diareea. Cerealele integrale, fructele, legumele sunt o sursa bogata de fibre si previn spasmele si durerile tranzitului intestinal. 2-3 grame de fibre pe zi ajuta in reducerea riscului de balonare.
6-8 pahare de apa pe zi sunt importante in cazul diareei, dar nu bauturile carbogazoase. Mestecatul gumei si consumul grabit al mancarii pot duce la formarea de gaze. Se recomanda portii mici si dese de mancare, pentru a evita crampele sau diareea.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4337 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Proprietatile terapeutice ale uleiului de lavanda

Când auzi cuvântul „lavandă”, s-ar putea…

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

Starea psiho morală ca factor terapeutic

Starea psiho morală ca factor terapeuticBolile sau suferințele…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

Dezechilibrul energetic, cauza tuturor bolilor

Permiteţi-mi să vorbesc aici pe scurt despre o zonă foarte importantă…

Beneficiile unei plimbari prin padure - silvoterapia sau baia de padure

Pădurea contribuie la apărarea sănătății noastre nu numai prin…

Tigarile si atacurile de panica

Fumatul constituie o dependență periculoasă, deoarece calmează,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Scapa de urmatoarele lucruri din bucatarie acum!

Pentru sanatatea ta fizica si psihica, ar fi mai bine sa renunti…