In primul rand, ce este colesterolul? In principiu, il asociem cu grasimile, cu alimentele grase, dar ceea ce poate nu stim este ca, in sine, colesterolul este o substanta ceroasa produsa de propriul nostru corp. ficatul produce 75%, iar 25% vine din alimentatie. Este important ca nivelul de colesterol sa fie normal pentru ca el ajuta celulele sa isi indeplineasca functiile. Din pacate, nivelul de colesterol in randul oamenilor moderni este mai tot timpul ridicat.
Hipercolesterolemia
Simptomele nu exista, insa nivelul ridicat de colesterol se anunta prin diferite probleme la nivelul organismului: formarea placii de grasime in artere – ateroscleroza, care subtiaza vasele de sange si dauneaza circulatiei sangelui, provocand mari probleme cu inima. Din fericire, nivelul colesterolului este usor de detectat si sunt multe cai prin care sa-l readuci la normal. Persoanele peste 20 de ani trebuie sa si-l testeze o data la 4-6 ani, prin analiza de sange.
Colesterol bun si rau
O buna parte din colesterol este plimbat prin tot organismul, in sange, prin proteine numite lipoproteine cu densitate scazuta – LDL – colesterolul rau, pentru ca proteinele acestea preiau si alte substante care pot bloca arterele. O dieta bogata in grasimi trans si saturate este responsabila de colesterolul rau ridicat. Este important sa ramana sub 100 mg/dl, obligatoriu in cazul celor cu probleme cardiovasculare.
Colesterolul bun il recunoastem si sub denumirea de HDL, lipoproteine cu densitate ridicata – el indeparteaza colesterolul rau si previne formarea placii. Cu cat este nivelul de HDL mai ridicat, cu atat mai bine. Cum il ridici? Consuma grasimi sanatoase: ulei de masline, omega-3, peste, avocado, nucifere.
Colesterolul total reprezinta cumulul de LDL, HDL si VLDL – un nivel de 200 este maximum pentru persoanele sanatoase.
Ce sunt trigliceridele?
Corpul transforma caloriile, alcoolul, zaharul – in trigliceride, acele grasimi purtate de-a lungul sistemului circulator si depozitate in celule. Vorbim de tesuturile adipoase, care se formeaza mai ales la persoanele supraponderale, sedentare, alcoolice si fumatoare. Trigliceridele sunt ridicate si la cele care consuma o dieta cu prea multi carbohidrati.
Alimente grase in colesterol: produsele animale – carne, oua, lactate, branzeturi
Cum aplanezi cresterea colesterolului? Prin consumul de fibre alimentare, care reduc LDL – cereale, fructe uscate, paine din faina integrala, legume si fructe.
35% din doza ta zilnica de calorii trebuie sa provina din grasimi, dar nu din orice grasimi, ci din cele bune, precum avocado, ulei de masline, ulei de arahide; redu consumul de calorii si de grasimi, inlocuind carnea normala cu cea e peste, cu proteinele din soia. NU produse de patiserie, margarina, prajituri! Si renunta la fumat, caci colesterolul bun se poate mentine mai bine cand faci asta.