Desi e atat de des intalnit termenul, mai nimeni nu stie sa-l explice. Mai ales cei care-l evita! Tot ce stiu este ca se simt mai bine cand il evita. Totusi, glutenul are si partile lui bune
Este o proteina
Da, este o proteina naturala regasita in faina si cereale precum ovaz si orz. Glutenul apare si-n dressingurile de salate, vitamine, chiar si balsam de buze, prin urmare e greu sa renunti de tot la el. De obicei, se renunta la produsele de panificatie.
Nu se regaseste in toate cerealierele
Exista si orez, porumb si pocorn, quinoa, amaranth, hrisca, sorg, mei, ovaz, cat timp nu au fost amestecate cu faina in timpul procesarii, prin urmare, cerealele nu sunt egale cu glutenul. Avem nevoie de cerealele integrale fara gluten pentru ca sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre. In plus, ele te ajuta sa slabesti si sa iti protejezi sanatatea.
Si alimentele lipsite de gluten sunt procesate
Multi cred ca alimentele procesate contin gluten, iar cele fara, sunt naturale. Nu este asa. Desi au mare succes, unele sunt foarte prcoesate si rafinate, precum orezul alb. Asadar, citeste lista de ingrediente de pe pachet, pe langa gluten-free.
Stai departe de gluten indiferent daca ai sau nu boala celiaca
Oamenii cu boala celiaca trebuie sa elimine de tot glutenul din regim, pentru ca si cele mai mici cantitati pot provoca simptome precum balonare si dureri de burta – asta pentru ca glutenul provoaca sistemul imunitar sa distruga mucoasa foarte subtire de vilozitati care acopera intestinul subtire la nivel microscopic. Vilozitatile acestea ajuta la absorbtia nutrientilor prin peretele intestinal spre sistemul circulator, asadar, cand apare malnutritia – cu scaderea de greutate si oboseala – evitarea glutenului este indicata. Totusi, cei care nu sufera de boala celiaca pot sa beneficieze si ei de avantajele dietei lipsite de gluten, daca sufera de intoleranta sau sensibilitate la acest compus. Senzatia de oboseala, simptome de raceala, probleme gastrointestinale, lipsa concentrarii pot fi simptomele intolerantei la gluten. Desigur, si stresul poate fi de vina.
Legumele proaspete, fructele si nucile sunt lipsite de gluten
Daca iti plac gustarile, saratelele, prajiturile, mai bine schimba-le pe legume proaspete cu hummus, fructe de padure cu nuci, linte. In felul acesta, poti avea un stil de viata mai sanatos decat cu o dieta bogata in produse cu gluten.