Pentru ca metabolismul să meargă ca pe roate, mai întâi trebuie să întelegem ce e metabolismul ca proces. Este esential pentru a supravietui, pentru că reprezintă procesul prin care corpul schimbă nutrientii pe care îi mâncăm în energie si alte elemente folosite de organism.
Printre produsele metabolismului, avem energia, autovindecarea tesuturilor, lupta împotriva bolilor, eliminarea toxineloe si alte procese metabolice. Dar metabolismul este cel mai adesea afectat de următoarele lucruri: nutritia – tipul si cantitatea de mâncare consumată, hidratarea – cantitatea de apă pe care o bem, nivelul de activitate fizică si structura osoasă, tipul de corp, genetica si compozitia corpului – muschii si grăsimea.
Tesutul muscular foloseste mai multe calorii pentru a se mentine, decât tesuturile grase. De aceea, oamenii care au mai dezvoltată masa musculară si astfel, un procent mai scăzut de grăsime în corp, tind să aibă un metabolism mai bun decât cei cu putină masă musculară si mai multă grăsime.
Oamenii care sunt mai activi si fac exercitii ard mai multe calorii decât persoanele sedentare, evident, deci au un metabolism mai bun. De aceea, prin cresterea masei musculare prin forta exercitiilor si cresterea rezistentei prin exercitii cardio, putem să accelerăm metabolismul propriu.
Cele mai cunoscute căi de a ajuta metabolismul prin cresterea masei musculare sunt exercitiile de rezistentă precum ridicările de greutăti, genoflexiuni. Cele mai cunoscute căi pentru un metabolism mai bun, prin scăderea cantitătii de grăsime din corp sunt aerobicul de cel putin 3 ori pe săptămână, mai mult de 20 de minute fiecare sesiune. Asta include jogging, plimbatul, înotul, ciclismul etc.
Multe dintre alimentele care accelerează metabolismul au un efect benefic asupra glandei tiroide care eliberează hormonii ce reglează energia si cresterea. Acesti hormoni accelerează metabolismul tesuturilor corpului cu exceptia retinei, plămânilor, splinei, testiculelor. Când tiroxina este eliberată, rata metabolică poate creste cu 60-100%. Grăsimile sunt eliberate si colesterolul se topeste datorită ficatului, iar proteinele muschilor devin energie.
Uleiul de cocos are un efect benefic asupra acestei glande. Este un acid gras mediu, care activează metabolismul. Acest tip de grăsime se foloseste direct de către ficat în loc să fie depozitat ca grăsime.
Ceaiul verde are un efect termogenic usor, ceea ce înseamnă că creste cu 3-4 procente, cantitatea de energie folosită în productia de căldură a corpului. Nu cafeina produce acest efect. Polifenolii din extractul de ceai verde au rolul de a creste rata arderii grăsimilor din corp.
Kelp este o algă marină ce contine peste 60 de minerale si elemente necesare si contine iod, care împreună cu precursorii hormonilor activi ai glandei tiroide, creste rata metabolică. Cel mai bun sfat pentru a ajuta metabolismul este să mâncati 5-6 mese mici pe zi în loc de 3 mese mari.