revista

Dieta Dukan, celebra dieta franceza pentru slabit

Dieta Dukan, celebra dieta franceza pentru slabit

Dieta Dukan a starnit o avalansa de reactii pozitive printre cei ingrijorati de greutatea lor, satui de sute de diete ineficiente. Un fenomen real in nutritie, dieta franceza pe baza de proteine pare a fi alegerea ideala: mananci cat vrei si pierzi cu mult in greutate. Spre deosebire de majoritatea dietelor care promit marea cu sarea, aceasta metoda este fondata pe principii reale si nu pe infometare sau restrictii drastice.

Dieta Dukan a fost creata de Pierre Dukan, un nutritionist francez in bransa de peste 30 de ani, specializat in nutritie. Succesul i se datoreaza atat bestsellerului despre metoda Dukan – o metoda rezultata in urma a zeci de ani de cercetari, dar si pentru alte 18 carti scrise de-a lungul profesiei sale. In momentul actual, toata lumea discuta despre fenomenul dietei franceze.

Ce presupune dieta pentru slabit Dukan?

In primul rand, metoda franceza se bazeaza pe proteine. Proteinele sunt indispensabile organismului, spre deosebire de glucide, de exemplu. Sunt necesare pentru sistemul muscular, par si unghii, energie si multe altele. Participa practic, la fiecare proces biologic din celulele organismului.
Programul Dukan este format din 4 faze: de atac, croaziera, consolidare si stabilizare.

Faza 1 – faza de ATAC

Ea depinde de numarul de kilograme pe care doresti sa le dai jos. Daca vrei sa slabesti mai mult de 20 de kilograme, faza de atac tine 7-10 zile. Pentru un target de 10-20 de kilograme, atacul trebuie sa tina 5 zile, iar pentru mai putin de 10 kilograme, 3 zile. In aceasta perioada, trebuie sa consumi numai proteine din anumite grupe de alimente. Mananca doar proteine slabe in grasimi, poti alege intre:
-    Carnuri: carne de vita sau vitel cu putine grasimi, facuta la gratar sau la cuptor (fara ulei, smantana, unt etc.); nu e permisa carnea de porc si de miel; organe de origine animala – doar ficat si limba; pestele – nu cel la conserva in ulei; fructele de mare; carnea de pui fara piele, carnea de iepure;
-    Oua gatite fara ulei – fierte sau omleta, maxim 4 oua/saptamana;
-    Lactate degresate.
Aceste proteine pot fi savurate cu sare, otet, ceapa, mustar, condimente precum busuiocul, oregano, piper etc..

OBLIGATORIU: se consuma 1,5 litri de apa si 1 lingura si jumatate de tarate de ovaz pe zi.

Faza 2 – faza de CROAZIERA

Aceasta perioada poate dura cat crezi de cuviinta: daca ai mult de slabit, poti tine aceasta perioada chiar si luni de zile, in functie de cat de mult vei observa pierzi in greutate, de-a lungul timpului.
Acum ai voie sa alternezi zilele in care consumi doar proteine cu cele in care consumi proteine si legume. Pierre Dukan a recomandat alternarea de 5 cu 5 zile pentru aceasta metoda de slabire. Pentru persoanele care doresc sa slabeasca mai mult de 10 kg, se recomanda alternarea la o zi: o zi proteine, o zi proteine si legume. Pentru persoanele care doresc sa slabeasca mai putin de 5 kg, pot manca doar 2 zile/saptamana proteine si 5 zile proteine cu legume. In general, alegerea iti apartine, poti alege 4/3 sau 5/2 zile.
Legumele permise sunt cele tipice unei salate: salata verde, rosiile, castravetii, ridichile, spanacul, sparanghelul, prazul, fasolea verde, varza, ciupercile, telina, feniculul; vinetele, dovleceii, ardeii si mai rar morcovii sau sfecla. Bineinteles, nici acestea in cantitati foarte mari, pentru ca ele contin carbohidrati.
Nu sunt permise: orezul, cartofii, porumbul, mazarea, fasolea, lintea.
Fructele de Goji sunt permise pentru continutul bogat in antioxidanti benefici starii de sanatate, dar in consum moderat: doua linguri de Goji/zi, in zilele de proteine si legume. De asemenea, se permit si unele produse, dar in cantitati foarte mici si cat mai rar: branza slaba in grasimi, vin, iaurt de fructe, ulei.

ATENTIE: in aceasta perioada de croaziera, trebuie sa consumati 2 linguri de tarate de ovaz zilnic si sa mergeti minim 30 de minute pe zi!

Faza 3 - faza de CONSOLIDARE

Aceasta incepe cand ti-ai atins scopul si ai scapat de kilogramele in plus. In aceasta perioada, nu mai slabesti, doar te mentii in forma si la o greutate stabila. Acum poti manca si fructe, putina paine si branza. Un fruct zemos zilnic, poate doua felii de paine din cereale integrale, dar si o portie de carbohidrati pe saptamana – orez sau paste. In general, aceasta faza depinde de cate kilograme ai dat jos: 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut.

Faza 4 – faza de STABILIZARE

Faza de stabilizare consta in mentinerea fazei 3, dar cu fiecare zi de joi dedicata in intregime proteinelor. In plus, miscare zilnica!

Care sunt efectele dietei Dukan asupra sanatatii?

In primul rand, o dieta pentru slabire inseamna o metoda sanatoasa de a lupta cu obezitatea si colesterolul din organism, probleme majore ale unui numar incredibil de persoane. Obezitatea este o afectiune serioasa pentru ca aduce cu sine si mai multe probleme: vorbim de hipertensiune arteriala, diabet, atac de cord sau alte complicatii cardiovasculare, dar si infertilitate.
In al doilea rand, o dieta rapida si sanatoasa de slabit precum dieta Dukan nu presupune riscuri majore sau restrictii exagerate.

Riscuri ale metodei franceze:

Printre posibilele riscuri ale dietei Dukan, ca si in cazul dietei Atkins, este aparitia gutei, din cauza proteinelor. Dar aici trebuie sa se ia in calcul istoricul familial, obezitatea, medicamentele, consumul de alcool etc.
Dureri de cap sau ameteli – unii oameni au, la inceput, aceste senzatii in lipsa carbohidratilor, insa simptomele acestea ar trebui sa se amelioreze in doua zile. In caz contrar, optati pentru o alta dieta.
Probleme cu colesterolul – in general, scaderea in greutate ajuta nivelul de colesterol pe termen lung, desi in prima faza ar putea sa creasca putin. Daca alegeti carnea de pui sau peste, nu veti avea aceasta grija. In orice caz, trebuie discutat si cu doctorul tau.
In unele cazuri, apare si constipatia – tot datorata consumului mare de proteine. Totusi, consumul de apa si cel de tarate de ovaz are rolul de a preveni aceasta problema digestiva. Daca nu poti rezista numai cu proteine pe termen lung, poti trece peste faza de atac.
Bineinteles, pentru siguranta starii tale de sanatate, este bine sa alegi ce dieta ti se potriveste mai bine, in functie de ceea ce ai nevoie. Dietele care presupun infometarea sau restrictiile de la alimente vitale organsmului nu trebuie sa fie vreodata luate in considerare. Dieta Dukan este o alegere foarte buna pe termen lung, pentru ca nu te priveaza de ceea ce nu este benefic pentru organismul tau. 

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4341 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Tratamentul naturist al alergiilor alimentare

Alergiile alimentare sunt destul de greu de controlat, dar cu…

3 planuri pentru fiecare rutina: de rezistenta, de forta sau de slabit in parte!

Ce sa mananci exact ca sa atingi scopul suprem impus de tine:…

9 motive pentru care vei iubi dieta mediteraneana!

Este una din cele mai gustoase si mai apreciate diete care iti…

Topul lucrurilor care-ti saboteaza dieta

Cantitate versus calitate In primul rand, multi dintre cei care…

Cele mai absurde diete de slabit

Cel putin o cunostinta de-a ta s-a apucat de slabit. Si nu oricum,…

Cum poti slabi 5 kg intr-o luna

Daca te gandesti la diete, opreste-te. Majoritatea dintre ele…

8 Mituri despre dietele vegetariene

8 Mituri despre dietele vegetariene Subiectul vegetarianismului…

Dieta pentru hipertensivi

Dieta DASH, cum o numesc americanii (dietary approaches to stop…

Dieta de slabit rapid cu supa speciala

Te scapa de depozitele adipoase si de grasimi, in general, cat…

Greseli de dieta pe care sa nu le repeti!

Ceea ce da peste cap o dieta pentru slabit pe care te-ai hotarat…